Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/musicman

Marketing

ELVIS VS. IVO

Pošto sam u prošlom postu neke podatke 'previdio', evo sad i njih. Iz godišnje njemačke top liste 1960. vidi se da je Ivo Robić bio popularniji od Elvisa. Njegov Morgen je bio 17., a najpopularnija Elvisova pjesma iz te godine, Now or Never na slijedećoj, 18. poziciji. K tome, 22. mjesto na toj godišnjoj listi za Robića, još za njegovu Muii-Song. Sa istom pjesmom, samo na engleskom (Happy Muleteer), na američkoj top listi je došao do 50. mjesta u februaru 1960. godine.
Ivo Robić bio je popularniji od Elvisa u Njemačkoj i naredne, 1961. godine. Imao je veliki hit sa Mit 17 fängt das Leben erst an (Save The Last Dance For Me), u originalu pjesme američke grupe The Drifters. Naš prepjev glasio je „17 ti je godina tek“. Sa tom pjesmom na godišnjoj top listi je 4. Elvis Presley je na godišnjoj top listi 13. sa Wooden Heart (Muß i denn), gdje dio pjesme pjeva na njemačkom, i radi se zapravo o obradi jedne njemačke tradicionalne pjesme. Inače, na mjesečnim top-listama obje su pjesme došle do 2. mjesta. Za divno čudo, Robić je i 1962. godine popularniji od Elvisa. Sa Ein Ganzes Leben lang (I Can't Stop Loving You) zauzima 41. mjesto godišnje top liste (na mjesečnim 8. mjesto), dok je Elvisova najpopularnija No More tek 55. na godišnjoj (12. na mjesečnim). U originalu je4 Robićevu pjesmu snimio američki pjevač Ray Charles.
Zaključak: Elvis je po popularnosti pretekao Ivu tek 1963. godine, sa pjesmom Devil in Disguise (10. mjesto na godišnjoj, 2. na mjesečnoj). U Americi sa ovom pjesmom Elvis nije došao na vrh top liste.
Pravilo, da izvođač dostigne najveću popularnost tek kada snimi pjesmu na jeziku dotične zemlje, potvrdila se i sa Beatlesima u Francuskoj. Dospjeli su do samog vrha top liste tek 1966. godine, nakon što su snimili Michelle, pjesmu koja sadrži dva stiha na francuskom jeziku.
Ovome pravilu nisu izmakli ni Rolling Stonesi, koji su 1964. godine postali vrlo popularni, nakon što su snimili Con le mie lacrime (As Tears Go by).


Post je objavljen 30.10.2015. u 17:06 sati.