Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Rusi kupuju sve manje nekretnina u Hrvatskoj, sve više u Grčkoj

MOSKVA - Rusi sada troše dvostruko manje novca za kupovinu nekretnina u inozemstvu. Prema podacima Središnje banke, u drugom kvartalu 2015. godine potrošeno je 229 milijuna dolara, što je manje nego 2014. godine u istom razdoblju.
Najveće agencije za trgovinu nekretninama s kojima smo kontaktirali potvrđuju da je potražnja sve manja. Kako navodi agencija Knight Frank, nekretnine u inozemstvu ove godine su za 30% manje tražene nego prošle godine. Agencija Kalinka Group ističe da postoji gradacija u opadanju zanimanja. Naime, znatno manje se kupuju jeftiniji objekti (za 30-60%, u ovisnosti o vrsti objekta), dok je potražnja skupih nekretnina opala samo za 15%.
Kriza je prisilila građane Rusije da bolje razmisle prije nego što kupe nekretninu u inozemstvu. Sada se oni prije svega zanimaju za objekte koji se mogu iskoristiti kao investicija (na primjer, izdati u zakup). To su mjesta za parking, sobe u hotelima, stanovi za izdavanje, studentski apartmani i poslovni prostor.
Kupovina orijentirana na investicije uglavnom je usmjerena na Europu, gdje su cijene nekretnina prestale rasti.
„Sada dobivamo daleko manje narudžba u „suhom centru" europskih glavnih gradova – Londona, Madrida, Pariza, Berlina ili Beča. Sada je oko 70% narudžba vezano za nekretnine koje mogu sačuvati kapital ili donijeti prihode", kaže Marina Kuzmina, direktor za inozemne nekretnine u agenciji Knight Frank.
„Pažnju investitora privlače uglavnom stabilna tržišta sa snažnom ekonomijom", potvrđuje Julija Očinjikova, direktorica odjeljenja za strane nekretnine u agenciji IntermarkSavills.
Prema njezinim riječima, kupce pored objekata za iznajmljivanje privlače i planovi vezani za rekonstrukciju ili novu izgradnju.
Svi tržišni akteri s kojima smo razgovarali ističu da se objekti za dalje investiranje najviše kupuju u Njemačkoj. U toj zemlji su posebno popularne
zgrade sa stanovima za izdavanje ili zasebni stanovi. „U ovisnosti o statusu i lokaciji objekta prihod bi mogao iznositi 5-12% na godišnjoj razini",
objašnjava Ekaterina Rumjanceva, predsjednica savjeta direktora kompanije Kalinka Group iznajmljivanje stanova Grocka

Post je objavljen 30.10.2015. u 10:13 sati.