Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Centralni komitet CK KP Kine priprema 13. petogodišnji plan

U Pekingu se održava plenum Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. Tema rasprava je 13. petogodišnji plan razvoja, za razdoblje 2016.-2020.. Kako javlja kineski portal na engleskom globaltimes.cn, plenum (zatvoren za javnost) je posvećen definiranju ekonomske "nove normalnosti" za slijedećih pet godina. [Ovdje prepričavam tekst, a u uglatim zagradama dajem svoje opaske.]

Novinska agencija Xinhua je u lipnju objavila da će 13. petogodišnji plan biti ključni period za kineski cilj građenja "comprehensively well-off society" [fraza koju mi je teško prevesti s engleskog].

"Nova normala" je označena pomakom ka nešto sporijem rastu i nadogradnji ekonomske strukture, rekao je predsjednik Si Đinpin u studenome 2014..

[Vladajuća kineska partija i Nacionalna komisija za razvoj i reforme u posljednjih su četrdesetak godina dobro kormilarili, prilagođavajući ciljeve, strategije i politike razvoja kvalitativno promjenjenim uvjetima i zadacima; možda i više, nakon što su priznali neuspjeh "velikog skoka naprijed" 1958.-1961., unatoč ekcesima "kulturne revolucije".

Koliko možemo ocijeniti, uspjeli su unutar jednostranačkog sustava, unutar partijskih i državnih organa, osigurati deliberativnost: otvorenu, kritičku i tolerantnu raspravu, zasnovanu na činjenicama i argumentima, koja dovodi do optimalnih kolektivnih odluka.

Osigurali su, nadalje, da se unutar partije ne može napredovati samo laktarenjem i ideološkim fraziranjem, nego treba pokazati stvarna znanja i sposobnosti. Stranački i državni vođe smijenju se nakon pet ili deset godina, bez frakcijskih sukoba i nasilja. Tako su prevazišli paralizu koja je pogodila druge komunističke zemlje, koje nakon određenog razdoblja rasta nisu bile kadre za kvalitativne promjene u novim uvjetima, koje je razvoj stvorio. U tome je zaglibila iJugoslavija u razdoblju 1965.-1972., kad su reforme pokrenute, pa onda stopirane. U tome su vjerojatno znatnu ulogu imali konfucijanski pragmatizam i dvije tisuće godina efikasne mandarinske birokracije.]

Ipak, procjenjuje se da će cilj za slijedeće petogodište ostati rast BDP-a od oko 6,5% godišnje, što je smanjenje za samo jedan posto u odnosu na razdoblje 2011.-2015.. U trećem kvartalu ove godine, rast je bio 6,9%.

Fokus bi trebao biti na kvalitativnom pomaku ka inovacijama, startup kompanijama, uslugama, Internetu, visokim tehnologijama. Investicije bi se trebale preusmjeravati prema uslužnom sektoru i potrošnji, da se pojača domaća potražnja.

[Kako ekonomija raste, isti postotak razvoja znači sve više roba, usluga, novca. Autoritarno ali i učinkovito centralno upravljanje osiguravalo je Kini visoki stupanj akumulacije - marksistički, visoku stopu eksploatacije radne snage. Novac se ulaže u ekonomski razvoj, proizvodnj ide uvelike u izvoz, a taj prihod ulaže se u dalji razvoj ali istovremeno i stalni, iako umjereni rast standarda. To je minimaliziralo socijalne prosvjed i pokolj na trgu Tien Min 1989., u doba kad se komunizam drugdje urušavao, pao je u zaborav.

Ali, kako sad postići rast od 37% u pet godina? Kome u svijetu prodati toliko proizvoda? Ekonomija se mora okretati domaćem stanovništvu, pojačavajući njihovu ulogu kao potrošača. Također i zaštita okoliša idr..]

Fokus na suzbijanje siromaštva i rast životnog standarda trebao bi Kinesko društvo učiniti "umjereno prosperitetnim" do 2020. g. - cilj koji je istaknut u aktualnom Petogodišnjem planu (pogledajte Izvještaj tadašnjeg generalnog sekretara partije, Hu Jintaa, 18. kongresu partije, u studenome 2012.).

Povećanje prihoda siromašnijih grupa može se doseći otvaranjem više prostora za razvoj malog i srednjeg privatnog poduzetništva, ali i širenjem socijalnih politika.

Očekuje se da će Centralni komitet raspravljati i o politici planiranja obitelji. Vjerojatno neće biti značajnih promjena politike jednog djeteta (zahvaljujući kojoj Kina danas ima 400 milijuna stanovnika manje, nego da su se nastavili trendovi iz 1970-ih).

Deset ključnih područja Plana:

- Osigurati kontinuirani ekonomski rast
- Prihagođavati način ekonomskog razvoja
- Optimizirati industrijsku strukturu
- Porast razvoja pokretanog inovacijama
- Širenje poljoprivredne modernizacije
- Sistemske reforme
- Koordinirani razvoj
- Građenje ekološke civilizacije
- Poboljšanje životnog standarda
- Smanjivanje siromaštva

Pogledajte također komentar u Financial Times: What to expect from China’s party plenum

Komentator Charles Clover spominje nužnost prijelaza od ekonomije pokretane investicijama na ekonomiju osnaživanu potrošnjom, što sam gore spomenuo.

Partijssko glasilo "Narodni dnevnik" piše u ponedjeljak da je ključni cilj u slijedećih pet godina izbjeći "zamku srednjeg dohotka": kada ekonomija koja je ranije imala niske nadnice gubi međunarodnu konkurentnost, ali ne može učiniti skok ka ekonomij s visokim nadnicama.

Okoliš, odnosno "promoviranje ekološke civilizacije", druga je važna tema koju komentator FT-a ističe..

Vidi članke na blogu "Ekološka ekonomija"

Kineska ekologija, energetika i ekonomija – novosti (3. ožujka 2015)

O suradnji Njemačke i Kine, u ozračju Ukrajinske krize (8. prosinca 2014.)

Kina: svjetski lider u ekonomiji - možda uskoro i u ekologiji? (13. kolovoz 2013)




Post je objavljen 27.10.2015. u 16:30 sati.