Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Fenomeni na trznici

Ono sto me fascinira na arnhemskoj trznici ovih dan je da iako smo vec pri kraju listopada, prodavaci jos uvijek nude svjeze domace jagode. “Aardbeien! Navali narode. Tri mjerice za 5 eura. Lijepe holandske aardbeien. “ Ponovimo krajem listopada, prave domace zabolandske jagode. Lijepo izgledaju, ali ih ja zaobilazim u sirokom luku, tak da ne znam kakvog su okusa. Staklenarstog vjerojatno.

Jos fascinantije je kaj i nakon svih tih godina, ovdje jos uvijek mogu pronaci novo voce. Voce za koje nisam do tada uopce ni cuo, a kamoli vidio. Tako sam prije dva tjedna prvi put naisao na prekrasni mangistan. Ljubicasti plod, velicine manje jabuke, tvrde i debele ljuske, koja se razreze, a unutra je bijela, malo sluzava, jezgra koja se jede. Okusa nesto izmedju jagode i grozdja. Ak si ti mozete zamisliti. Mangistan dolazi iz Indonezije. No to nije sve, osim prekrasnog mangistana naisao sam po prvi put i na ugli. Ugli su velike i uistinu pomalo ruzne (what’s in the name) mandarine iz Jamajke. Okus je osvjezavajuci, mada nije niti sladak niti kiseo. Pa ti vidi.

Eh da i jos je novost da se na trzistu pojavila nova sorta jabuka. Iz domaceg uzgoja. Nije ni cudo da su Sireve glave jedni od glavnih izvoznika voca i povrca u svijetu. Zato ih je i pogodila ona ruska blokada uvoza voca i povrca iz EU. Doduse prica se da su se vec snasli. Jabuke izvoze u Kinu, a confernece kruske na ruskim trznicama koje navodno dolaze iz Srbije, dolaze zapravo iz... Zabolanda.


Post je objavljen 26.10.2015. u 22:45 sati.