Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Danas se navršava 71. obljetnica oslobođenja Vrgorca od njemačke okupacije


Danas se navršava 71. obljetnica oslobođenja Vrgorca od njemačke okupacije pod kojom su naš grad i cijela krajina proveli godinu dana, a prije toga po talijanskom upravom dvije i pol godine.

Oslobađanju Vrgorca prethodila je bitka između njemačke specijalne grupe TRUP i jedne čete Zapadnohercegovačkog odreda na Stiljima 18. listopada 1944. godine. Tih dana je stožer njemačkog garnizona u Vrgorcu (pripadao je njemačkoj 118. lovačkoj diviziji) od svojih agenata na terenu doznao kako je Zapadnohercegovački partizanski odred izmješten iz Stilja u Duge Njive. Zbog toga je odlučeno da njemačka specijalna udarna grupa TRUP (stacionirana tada na Škuljima), inače specijalizirana za diverzantske i obavještajne zadatke, krene u tajnu akciju prema Stiljima i iznenadi tamošnje terenske radnike, partizanske aktiviste i odbornike.

U noći sa 17. na 18. listopada TRUP je krenuo u akciju. Kako bi postigli efekt iznenađenja, njemački vojnici su obuli opanke, te se potiho spustili s padina Matokita prema Stiljima i započeli s napadom i paljenjem kuća u zaseocima Maršići i Vukmiri.

Međutim, Nijemci tada nisu znali kako se u Stilja upravo vratila jedna četa Zapadnohercegovačkog partizanskog odreda koja je desetak dana boravila odijeljena od glavnine odreda na potezu između Novih sela i Bijače. Također, partizani nisu znali za predstojeći njemački napad na selo. U novonastaloj konfuziji Nijemci su se spustili prema selu, a tek pristigli hercegovački partizani i njima pridruženi terenski radnici i odbornici iz Stilja su odmah stupili u borbu, ne znajući radi li se o njemačkoj vojsci ili ustašama, te kolika je njihova snaga.

Bitka je trajala do jutra, a njezinom rezultatu je doprinijelo bolje poznavanje terena od strane samih mještana Stilja koji su pomagali partizanima, pa su ovi uspjeli zaposjesti povoljnije položaje u borbi. U bitci je uništen cjelokupni njemački TRUP. Izvori navode kako je na bojnom polju izbrojano 46 mrtvih i jedan ranjeni Nijemac. Koliko je poznato, partizani nisu imali poginulih pripadnika.

Šest dana kasnije, ostatak njemačkog garnizona je zauvijek napustio Vrgorac. O atmosferi prigodom oslobođenja Vrgorca 24. listopada Antifašistički front žena je izvijestio (originalni citat): „…Prilikom našeg dolaska u Vrgorac žene su nas dočekale sa cvijećem. Prozore su iskitile sa Hrvatskim zastavama, na svakoj je lijepo izradjena petokraka zvijezda, koju su i prije nas pripremile. Žene su sa velikim oduševljenjem dočekali svoje borce, posipale ih i kitile cvijećem, izvikivale stalno parole 'Dobro nam došli, naši željno očekivani'.“

(Fotografija prikazuje spomen-kosturnicu na brdu Maskara iznad Vrgorca u kojoj se nalaze posmrtni ostaci 52 vrgorska partizana stradala u ratu. Njihove su koste u poslijeratnim godinama skupljane svugdje po Vrgorskoj krajini i položene u malu kosturnicu. Iznad nje se nalazi obelisk na koji je umetnuta spomen-ploča svim stradalim antifašističkim borvima Vrgorske krajine. Njih je nekoliko stotina izgubilo živote u ratu, od čeka preko 120 samo na Sutjesci.)

Post je objavljen 24.10.2015. u 13:32 sati.