Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/musicman

Marketing

ELVIS NA TALIJANSKOM, BEATLES NA NJEMAČKOM


U Italiji krajem 50-tih godina, začudo, Elvis nije bio najpopularniji strani pjevač. Bio je to Paul Anka. Godine 1958. je osvojio vrh godišnje top liste U Italiji, prodavši više ploča od bilo kojeg drugog izvođača. Radi se o njegovoj najpopularnijoj pjesmi, Diana. Elvisov najveći hit te godine u Italiji bio je „Jailhouse Rock“, na godišnjoj top listi tek 61. mjesto.
Elvisu je popularnost u Italiji značajno porasla nakon što je snimio svoj prepjev stare pjesme „O sole mio“, odnosno „Its Now or Never“. Slijedeće godine je ponovio istu formulu sa „Surrender“, također svojom verzijom stare talijanske pjesme „Ritorna a Surriento“. Time je dostigao po popularnosti Anku, koji je isto tako imao talijanske pjesme, zapravo prepjevane na talijanski, npr. „Ogni giorno“ (Love me warm and tender).
Krajem 50-tih godina strašno je popularan bio Ivo Robić. Sa svojim „Morgenom“ dostigao je 13. mjesto američke i 23. mjesto britanske top liste. U Njemačkoj je prvo postala hit instrumentalna verzija Eddy Calverta (u Italiji je jedino ova verzija bila popularna). Početkom 1960. Robić dolazi do 2. mjesta njemačke top liste. (Na 1. mjestu je bio talijanski pjevač Rocco Granata sa svojom „Marinom“)
Četiri godine kasnije, Beatlesi prvi put stižu na vrh njemačke top liste sa pjesmom „I Wanna Hold Your Hand“, koju su snimili i na njemačkom, kao "Komm, gib mir deine Hand“. Ako pogledamo top listu iz marta 1964. na vrhu ćemo ugledati Beatlese, a na 5. poziciji „Ensemble Urosevic“ sa „Drina-Marsch“. Prema tome Ivo Robić nije bio jedini izvođač iz Jugoslavije, koji je uspio ući među 5. najpopularnijih singlova.


Post je objavljen 24.10.2015. u 12:01 sati.