Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Tko plastikom onečišćuje oceane?



Otprilike 8 milijuna tona plastičnog otpada godišnje se baci u mora i oceane, a prema najnovijem istraživanju 60 % svog tog otpada dolazi iz 5 zemalja - Kina, Indonezija, Filipini, Tajland i Vijetnam.

Rezultate istraživanja objavili su poznate institucije koje se bave zaštitom oceana od onečišćenja: Ocean Conservancy i McKinsey Center for Business and Environment.

Naravno, osnovno pitanje je zašto je taj dio Azije izvor plastičnog onečišćenja oceana? Istraživanje je dalo i odgovore na to pitanje. Naime, razvoj tih zemalja upravo je fantastičan, stope rasta razvoja su najveće u svijetu, a potvrđeno je da s razvojem pojedinih društava i ekonomija raste i potrošnja plastike i plastičnih proizvoda.


Međutim, razvoj sustava upravljanja s otpadom u tim državama na žalost ne prati razvoj potrošnje plastičnih proizvoda.

Kako se predviđa, do 2025. godine potrošnja plastike i plastičnih proizvoda u Aiji porasti će na 200 milijuna tona godišnje, što predstavlja rast od 80 % u odnosu na prošlogodišnju potrošnju.

Možda najvažniji zaključak istraživanja je da se globalna nastojanja za smanjivanje plastičnog otpada i zaštitu oceana od odbačene plastike trebaju usmjeriti i koncentrirati na područja ovih 5 zemalja. A preporučaju se sljedeće provjerene uspješne metode upravljanja otpadom: odvojeno prikupljanje, sprečavanje raznošenja otpada s postojećih odlagališta, gasifikacija (pretvaranje otpada u gorivo) te uspostava sustava recikliranja (izdvajanjem plastike iz ostalog otpada).

Uspostavom ovih sustava ne samo da će doći do značajnog smanjenja onečišćenja mora i oceana i zaštite bioraznolikosti, već se očekuju značajne koristi za lokalne zajednice - rast prerađivačke industrije, manja potrošnja sirovina i energije, zelena zapošljavanja, čistiji i zdraviji okoliš, itd.


Dakle mjere. Jeste li negdje išta pročitali o zabranama?



Izvori:
EcoWatch:
These 5 Countries Account for 60% of Plastic Pollution in Oceans
Animated flags




Post je objavljen 23.10.2015. u 14:17 sati.