Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Mađarsko - Hrvatski odnosi!?

Postovani Borivoj Bukva!

Pišem Vam u ime udruge Pokret ChartaXXI iz Mađarske. Izražavamo žaljenje što je dnevna politika prouzrokovala pojačanje tenzija u hrvatsko-mađarskim odnosima. Moramo učiniti sve da ovaj nesporazum ostane na razini vlada dviju država i da se ne prenese na ljude.
Nije naša stvar suditi u ovakvoj situaciji, ali nam je ipak veoma drago da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović došla u Budimpeštu i smirila strasti. S mađarske strane izuzetno je značajan članak koji je napisao Csóti György za dnevni list Mađarsko Vreme, u kojem nas bivši ambasador u Zagrebu iznosi svoja mišljenja.
U našem Pokretu sudjeluje 6000 ljudi, od čega 2,6 posto Hrvata. Želimo naglasiti da, pogotovo u današnje vrijeme, očekujemo uspostavljanje odnosa ne samo između vlada, već prvenstveno među pojedincima.
I upravo zato, bilo bi nam drago da Vi izrazite svoje pozitivno mišljenje, na svakave načine - ili nama (info@chartaxxi.eu) pa ćemo objaviti na hrvatskoj stranici www.chartaxxi.eu; ili ostavljajući komentare kod pojedinih članaka; ili da isto šaljete urednicima.
Za vrijeme svog posjeta Budimpešti, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic rekla je kako bi Mađarska i Hrvatska trebale biti primjer dobrosusjedskih odnosa, s obzirom na zajednicku prošlost i tradiciju dviju zemalja. U potpunosti se slažemo sa navedenim te smo, pisajući Povelju Pomirenja (http://chartaxxi.eu/chartaxxi-hr/?lang=hr), prepoznali priliku u pomirenju kroz suradnju pojedinaca, civilnih organizacija i crkvi. Tijekom naše konferencije u Zagrebu, sudionici su istaknuli slijedeće: ‘Nema potrebe za pomirenjem, jer ne postoje otvorene rane. Zato, usredotočimo se na suradnju!’. Zahvalni smo im na doprinosu te od tada govorimo o Pokretu za suradnju i pomirenjem, a vlade dviju država neka riješavaju probleme međusobno.
Ovoj suradnji možeš pomoći na 3 načina. Prvo, kako je već navedeno, putem naše web stranice te hrvatskih medija. Drugo, ukoliko iimaš mađarskog prijatelja - napiši mu nekoliko redaka kako bi učvrstili svoje prijateljstvo. I treće, proširi vijest o Pokretu traži nove potrisnike Povelje Pomirenja, kao bi pokazali da dnevna poilitika ne može i ne smije ugroziti dobru volju među narodima.

U ime predsjedništva udruge Pokreta Charta XXI,

László Surján.




Amennyiben nagyon elfoglalt, s nem kívánja többet hírleveleinket olvasni, mély fájdalommal, de tudomásul vesszük döntését. Erre a linkre kattintva tud érvényt szerezni igényének. Amennyiben adatait kívánja módosítani, megteheti a feliratkozás szerkesztése gomb alatt. Bízunk benne, hogy nem pártolnak el tőlünk. - A feliratkozás szerkesztése

ChartaXXI





Post je objavljen 22.10.2015. u 09:14 sati.