Oduševljeni odazivom za bećarac, organiziramo novi nagradni natječaj:
Ne budi laik, napiši haik(u)!
Vaš je zadatak u tjedan dana napisati savršen haiku na temu "Jesen"!
I ovoga puta u igri mogu sudjelovati svi ljudi dobre volje registrirani na blog.hr-u.
Glasati za najbolje mogu samo oni koji napišu Haiku i postave link u komentar na ovaj post,
Nagradna igra traje od danas pa do srijede 28.10. u ponoć, kad ćemo prikupiti linkove i početi s glasanjem od dva dana (kad je tako veselo :)). U subotu krećemo s prebrojavanjem podataka, kako bismo pobjednika proglasili u ponedjeljak. Nagrada je opet vrijedna knjiga i barem tjedan dana nekupljive blogerske slave!
Kako napisati haiku pročitajte u ovom tekstu profesora Vladimira Devidea.
1.Haiku je trostih gdje stihovi, približno, imaju redom 5, 7 i 5 slogova. Ukupno,haiku bi trebao imati izmedu 12 i 20 slogova (jap.onji).
2.Haiku često sadrži riječ koja određuje godišnje doba u kojem je haiku nastao.
3.Haiku je neposredni izraz pjesnikova doživljaja, pri čemu nije sudjelovalo razmišljanje, zaključivanje, poučavanje i slično.
4.Haiku pjesnik uranja u predmet svoje pjesme i ne ističe svoje “ja”.
5.Tema haiku pjesme najčešće je priroda i čovjek u njoj. Ljubav u značenju erosa općenito nije predmet haiku poezije.
6.Da bi neki doživljaj bio zabilježen kao haiku, mora imati i svoju poetsku vrijednost kojom se izdiže iznad bilo kakvog doživljaja bez posebnog značenja.
7.Ljepota haiku poezije je u njegovoj istinitosti, neposrednosti i posebno u tome što je njime nešto, možda već otprije poznato, doživljeno na nov način - čišće, snažnije, dublje.
8.Vrijeme u kojem se haiku događa je gotovo beziznimno sadašnjost - haiku je poezija “ovdje i sada”.
9.Haiku nije aforizam, nije poslovica, nije minijatura - nije “pjesmičak”. Haiku ne smije biti kićen. Haiku ne trpi sroka, jer je taj za nj prejako sredstvo koje bi mu prigušilo tankoćutnije nijanse. U pravilu, haiku nema naslov.
10.Ako želite pisati haiku, pročitajte i doživite što više haiku pjesama.
Npr.
Vani je potop
Ne da mi se nikuda
Pečem kestenje