Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

Mještani ne mogu legalizirati kuće, a drugima se daje zemlja u koncesiju

Mještani ne mogu legalizirati kuće, a drugima se daje zemlja u koncesiju

http://www.zadarskilist.hr/clanci/15102015/mjestani-ne-mogu-legalizirati-kuce-a-drugima-se-daje-zemlja-u-koncesiju


Mještani Bulića tvrde da se odobrenom koncesijom zatvaraju vrata cijelom selu

Krajem srpnja ove godine potpisan je ugovor između Republike Hrvatske i trgovačkog društva Mai Zadar Zlatka Čeljuske, kojemu je zemlja dana u koncesiju na 50 godina

Ne damo rasprodaju djedovine, poručili su mještani naselja Bulić nakon što su doznali da je je 60 hektara šumskog zemljišta preko kojeg i na kojem više od 80 godina oni vrše ispašu svoje stoke - koncesijom dodijeljeno Zlatku Čeljuski.

Peticiju protiv ovog poteza potpisalo je 80 mještana, dok sveukupan broj mještana ovog naselja se kreće oko 115, kazano je jučer na novinskoj konferenciji u prostorijama udruge Solidarnost.

Spomenuto šumsko zemljište je prema očitovanju Grada Benkovca odlukom Vlade RH predviđeno za osnivanje služnosti na šumi i šumskom zemljištu zbog podizanja trajnih nasada.

- Uvidom u zemljišne knjige, došli smo do saznanja da je 29. srpnja 2015. godine između Republike Hrvatske zastupanoj po ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini i trgovačkog društva Mai Zadar zastupanom po prokuristu Zlatku Čeljuski potpisan ugovor o osnivanju služnosti na vrijeme do 50 godina radi podizanja višegodišnjih nasada i to vinograda, voćnjaka i maslinika, stoji u odgovoru Grada Benkovca.

Mještani su za to doznali, kažu, tek kada se zemlijšte nedavno počelo označavati, nakon čega su krenuli u istragu što se događa. Marijan Roščić iz Bulića ističe kako će, ukoliko se spomenuto područje ogradi i zatvori, on morati prodati svojih 50 ovaca i 20 koza.

- Evo, kada bi sad došli tamo na teren, tamo ćete naći blago. Tu zemlju mještani od pamtivijeka koriste za potrebe blaga. Svoju djecu školujem zahvaljujući blagu. Sada nemamo gdje, kazuje Roščić, dodajući kako „su ih prošlih godina napadali vukovi, no ovo je sad i gore od vukova".

Nikola Nekić koji je držao 50 do 60 ovaca, ovakvim potezima, kaže, gubi sve.

-Imam kuću na općenarodnoj imovini. Mislio sam da je to moja djedovina i tu sam ju sagradio prije 50-60 godina. Sada, koliko god se trudio ne mogu je legalizirati. Zvao sam vještake, geodete, svjedoke koji su ispitani... Ne pomaže. Ovo što se događa sada može zatvoriti vrata cijelom selu. S mojim kozama sam školovao djecu, kako će današnji ljudi tamo školovati svoju? - pita se Nekić, dodajući kako bi mladi u Buliću i ostali, ali ne mogu dobiti kuće. No zato drugi, kaže, mogu dobiti koncesije.

Spomenuta zemlja nalazi se iznad kuća mještana i kroz nju prolaze putevi preko kojih gone stoku do njihove zemlje.

- On sada može zatvorit vrata cijelom selu, pojašnjava Nekić.

Zbog ovog problema mještani Bulića će se obratiti i nadležnom ministarstvu, u nadi da će uspjeti skrenuti pozornost na njihov, od životne važnosti, značajan problem.


Post je objavljen 15.10.2015. u 12:06 sati.