Ispunjavam želju blogerica: Zvonka, Mela i O-da životu!, pa pravim bundevaru.
Bundevara= pita sa bundevom= pita sa bučom= puta sa ludajom, zovite je kako hoćete,
a napravit ćete je lako.
Iskušat ću recept iz kuvara "Banatski fruštuk" koji sam dobila u Kikindi, u kojem su
tradicionalni recepti, samo ću u startu smanjiti količinu šećera, a povećati količinu bundeve..
Pripremite 500 g kora za pitu i naribajte 1kg buče (bundeve).
Pomiješajte ribanu bundevu sa 350 g kristal šećera, 2 vanili šećera i 3 kašičice cimeta.
U nauljen kalup 30x40 cm stavite dvije kore na dno,
sloj bundeve, ponovo 2 kore pa bundevu, na vrh 2
kore. Prelijte uljem s vodom.
Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 30-35 minuta,
prelijevajući je uljem s vodom tijekom pečenja.
Prohlađenu pitu isjecite i pospite šećerom u prahu. Jedite u slast!
Sa obiljem dragocjenih ljekovitih sastojaka, bundeva (Cucurbita pepo) nezaobilazna je namirnica na trpezi. Specifičnog okusa i mirisa, ova jednogodišnja zeljasta biljka stigla je iz Južne Amerike, gdje je stoljećima bila glavna namirnica u ishrani indijanskih starosjedelaca. Danas se jede u čitavom svijetu, od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utječe i svježe cijeđen sok.
(pravi i slika Lastavica)
Post je objavljen 14.10.2015. u 06:45 sati.