Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Kolinda, zvijezda kaptolska


Trafika Predraga Lucića
kolumna Kolinda, zvijezda kaptolska

Pogledaj sve iz: Trafika Predraga Lucića
Pogledaj sve vijesti

Autor: Predrag Lucić
Objavljeno: 12. listopada 2015. u 18:25

S Kaptola je stigla i prva predizborna poruka: samo onaj tko slijedi predsjedničinu inicijativu Jadran – Baltik – Crno more može računati na crkveni blagoslov kao »zaštitnik, zagovornik i promicatelj hrvatskih nacionalnih interesa u vanjskoj politici«…

O davno nitko i ništa u hrvatskoj politici nije izazvao toliko oduševljenje na Kaptolu kao predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojom geometrijsko-geopolitičkom zadaćom na temu »Uspravnica Jadran – Baltik« kojoj je nedavno docrtan i crnomorski krak.

Msgr. Ivan Miklenić u uvodniku novoga broja Glasa Koncila sav ushićen hvali tu tobože predsjedničinu inicijativu, premda je ona izvorno njezina koliko je i ideja da se Trg svetoga Marka preimenuje u Trg dr. Franje Tuđmana originalno Milanovićeva… Ali k vragu sad izvornost i originalnost, neka se time bavi Državni zavod za intelektualno vlasništvo!

Vratimo se ushićenom uvodničaru katoličkoga tjednika koji sakralizira Kolindin domaći uradak nazivajući tu majku svih inicijativa em »novim i važnim političkim pozicioniranjem Hrvatske u stvarni zemljopisno-povijesni kontekst«, em »stvarnom i važnom novošću u odnosu na dosadašnju pretežitu politiku 'regiona'«, em – pazite sad ovo! – nečim što »može i treba postati svojevrsni kriterij za razlikovanje među političkim strankama i nezavisnim izbornim listama tko jest, a tko nije zaštitnik, zagovornik i promicatelj hrvatskih nacionalnih interesa u vanjskoj politici«.

S Kaptola je putem Glasa Koncila, eto, odaslana i prva predizborna poruka. Poruka koja vrlo jasno sugerira da samo onaj tko u kampanji bude naviještao najnoviju vjeronaučnu istinu da je inicijativa Jadran – Baltik – Crno more bogomdana i spasonosna za Hrvatsku, može računati s potporom crkvenih velikodostojnika. I da će samo takvi uživati kaptolski blagoslov kao istinski »zaštitnici, zagovornici i promicatelji hrvatskih nacionalnih interesa«. Amen.

Ako vam, uslijed nedostatka talenta za prepoznavanje predsjedničine genijalnosti, nije baš najjasnije o kakvom to »novom i važnom političkom pozicioniranju Hrvatske u stvarni zemljopisno-povijesni kontekst« zbori msgr. Miklenić, nemojte razbijati glavu pokušavajući dokučiti kakve to stvarne geografsko-povijesne poveznice Lijepu Našu čine bližom Baltiku i Crnome moru, Tallinnu i Varni, negoli »regionalnim« nedođijama poput Zemuna, Mostara i Boke kotorske.

Vjerujte uvodničaru Glasa Koncila koji tvrdi da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom baltičko-crnomorskom popravnicom naše povijesno-zemljopisne zbiljnosti ustvari »afirmira stvarnu zemljopisno-povijesnu činjenicu da je Hrvatska i srednjoeuropska zemlja«, a da su tu činjenicu »zagovornici 'regiona' na vlasti sustavno istiskivali i zanemarivali«. I nemojte se čuditi što, gledano iz vizure kaptolskih kartografa i biljetera, ta hrvatska karta za povratak u Srednju Europu vodi preko susjedne nam Litve i Estonije, te još susjednije Bugarske. Sve je u toj crkvenoj geografiji Srednja Europa, baš kao što se i na hrvatskoj političkoj mapi sve i svašta deklarira kao centar. Lijevi, desni ili ekstremno središnji – posve svejedno.

Msgr. Mikleniću ne treba zamjeriti što je kao najsvježiji dokaz »regionalnog« otklona hrvatske politike od stvarne mitteleuropske i baltičko-crnomorske ukorijenjenosti hrvatskoga zemljopisa i hrvatske povijesti naveo neprimjereno ponašanje aktualne izvršne vlasti vezano uz migrantski val, kada je – po mišljenju kaptolskoga mudraca – »izostala nužna službena i susjedska komunikacija s Mađarskom, dok je privremeno pokazivanje mišića Srbiji bilo isključivo u svrhu predizborne kampanje«. Jer kad se već hrvatska predsjednica otvoreno divi mađarskoj žici, zašto je u tom orbanoljublju ne bi slijedio i jedan ugledni katolički intelektualac?!

Isto tako, glavnom uredniku kaptolskoga glasila ne treba spočitavati što se odvažio napisati kako se »hrvatska vanjska politika od 2000. godine do preuzimanja vlasti sadašnje Predsjednice gotovo iscrpljivala u integracijskim procesima u kojima nije uvijek bila vjerodostojna te osobito u zakulisnom promoviranju 'regiona' odnosno tvorevine po formuli bivša Jugoslavija minus Slovenija plus Albanija«.

Čovjek ima puno pravo iskreno reći što misli o postignućima svih hrvatskih ministara vanjskih poslova od 2000. naovamo, uključujući ne samo prvoga i posljednju – Tonina Piculu i Vesnu Pusić – nego i one zrinjevačke velikane koji su, kako se to na Kaptolu kaže, »zakulisno promovirali 'region'« u periodu između 2003. i 2011. godine. Dakle – i Miomira Žužula, i Gordana Jandrokovića i… i… i… Kolindu Grabar-Kitarović.

Nadajmo se da nitko od njih neće biti toliko drzak i nediplomatičan pa da kaptolskoj gospodi nabije na nos, pa evo naprimjer to što sudjelovanjem u mješovitoj komisiji za skeniranje lika i djela blaženoga Alojzija Stepinca pod krinkom vatikanskog ekumenizma »zakulisno promoviraju 'region'«. kraj teksta

------------------------

Preuzeto iz Novog Lista
http://www.novilist.hr/

Lp, Borivoj
http://budan.blog.hr/


Post je objavljen 13.10.2015. u 09:13 sati.