Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

28 B, MUDROST ODRICANJA Mk 10, 17-30

Image and video hosting by TinyPic
"Dotrči netko" Matej (19, 22) kaže da je bio mladić, a Luka (18, 18), da je bio uglednik. Radi se dakle o čovjeku potpuno ostvarenom: mlad, bogat, ugledan. Sasvim suprotno od djeteta, kojemu pripada Kraljevstvo nebesko.
"Dotrči" da mu ne izmakne prilika. (Augustin: "Bojim se da Bog prođe, a da se više ne vrati.") i "klekne". Može značiti otvorenost, ali je u dubini i borba koja e rezultirati ili radošću ili žalošću.
"Što mi je činiti?" - Jedno od temeljnih čovjekovih pitanja.
"da baštinim život vječni" - Zna zašto živi. Da dadne svemu ton vječnosti. Da vječnost oblikuje njegovu sadašnjost i bude njegova budućnost.
"Što me zoveš dobrim" Ako ne znaš tko sam ne zovi me dobrim, jer jedino je Bog dobar. Ako znaš tko sam zovi me dobrim i slijedi me.
Mladi je "očuvao" zapovijedi. No čak i takav čovjek može biti neprikladan za Kraljevstvo Božje. Zapovijedi su put a ne cilj. Ispravno se izvršavaju tek onda ako su posljedica susreta s Duhom kojim su nadahnute. Sve zapovijedi se svode na to da ljubimo Boga. ("Ljubi i čini što hoćeš.")
"Jedno ti nedostaje!" Nedostaje ti svijest da se Kraljevstvo ne zarađuje, nego prima. Nedostaju ti prazne ruke i pouzdanje da će ti Bog biti dovoljan.
(Nedostaje ti bitno... kao juhi voda)
"Sve što imaš prodaj, razdijeli siromasima, i pođi za mnom"
- Sve što imaš treba ti biti put k Bogu, ništa od tog ne smije ti biti cilj.
- Biti siromašan zna i koristiti "ukoliko".
- Sve što ti ne treba i nije tvoje, tebi je povjereno da dadneš onima koji nemaju.
"Ode smrknut, jer imaše velik imetak"
- Sve dotle dok pouzdanje stavljamo u ono što nije Bog mi smo u strahu. Smrknuti smo pred svakim tko od nas nešto traži.
"Kako li će teško imućnici u Kraljevstvo Božje"
"Lakše je devi kroz ušice iglene, nego bogatašu u kraljevstvo Božje"
Učenici su zapanjeni jer shvaćaju da se ne e spasiti, jer su bogati. Shvatiti to prvi je korak do spasenja. Isus tada odvraća: "Bogu je sve moguće" ('onaj')

Post je objavljen 11.10.2015. u 07:00 sati.