Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

DVADESET I OSMA NEDJELJA KROZ GODINU b



N 11 28. NEDJELJA KROZ GODINU
P 12 Maksimilijan
U 13 Eduard, Teofil
S 14 Kalist, Stanislav
Č 15 Terezija Avilska
P 16 Marija Margareta
S 17 Ignacij, A.
N 18 29. NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja:
1. čitanje: Mudr 7, 7-11
Psalam: 90, 11-17
2. čitanje: Heb 4, 12-13
Evanđelje: Mk 10, 17-13


Kada se nađemo pred nekim problemom ili slučajem koji ne znamo riješiti odmah pribjegavamo zakonima ili nekim pravilima pomoću kojih taj problem pokušamo riješiti. Ljudi vjeruju da će donošenjem nekih univerzalnih zakona ili pravila zahvatiti sve pojedinačne slučajeve i problema više neće biti.
U današnjem evanđelju to je problem bogataša. Nakon Isusovog razgovora s bogatim mladićem koji odlazi od Isusa žalostan jer se nije mogao odlijepiti od svoga bogatstva Isus također razočaran komentira pred svima: '' kako će teško imućnici u kraljevstvo Božje!'' Kad je vidio da su učenici zbunjeni on ponavlja: ''Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene, nego bogatašu u kraljevstvo Božje.'' Tada su se oni počeli zapitkivati: ''Pa tko se onda može spasiti?'' A on im onda odgovori: ''Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!'' Zašto nama ljudima to nije moguće? Pa vjerojatno zato što mi nismo kadri razmotriti svaki pojedinačni slučaj. Jer nemamo stvarni uviđaj u ono što se krije u srcu druge osobe. Jer nismo kadri predvidjeti i shvatiti nečiji životni put. Njegovu odgovornost. Njegovu razinu razmišljanja. Bogu je sve to poznato. Uz to Bog nije prvenstveno sudac nego liječnik, odgojitelj! On je onaj kojemu je stalo do svakog čovjeka. O tome je postojala svijest već u Starom Zavjetu u priči o trmastom proroku Joni, koji bi htio da Bog uništi Ninivu. A Bogu je žao stanovnika Ninive i on šalje Jonu da propovijeda obraćenje kako bi se spasili. Opasno je Bogu stavljati naše ljudske maske. Od Boga tražiti da bude sudac koji sudi po našoj ljudskoj pravednosti. Danas bismo mogli, jer imamo zgodnu priliku, udariti po bogatašima. Ovim našim, koji su se na brzinu, i to nepravedno obogatili. Međutim, danas nam evanđelje ne daje povod za to, jer nije u pitanju bogatstvo kao grijeh nego su u pitanju vrijednosti. Ono što Isus nudi tom mladiću jest sloboda i polet prema kraljevstvu Božjem. Njegov problem nije bogatstvo kao takvo, nego navezanost na njega. Za njega je bogatstvo vrijednost od koje se ne može odlijepiti kako bi bio slobodan, kako bi mogao poći za Isusom. Bogataš, kao uostalom svaki od njih misli da je bogatstvo garancija za sigurnu budućnost, pa onda što više ima to je više zbrinut. Kako god to izgledalo logično i točno to nipošto nije istina. Veliko bogatstvo traži i veliku brigu i skrb da ga se ne izgubi. Ono, doduše, čovjeku osigurava ugodan život, ali mu uzima slobodu, neposrednost i jednostavno komuniciranje s ostalim ljudima. Ono ga izdvaja i stavlja iznad ostalih. Netko u tome može uživati neko vrijeme, a onda počinje osjećati da je osamljen, da nema iskrenih prijatelja, nego hrpu laskavaca.
Starozavjetni pravednik Job primjer je bogataša koji nije bio navezan na svoje veliko bogatstvo. 'Gospodin dao – Gospodin uzeo', bile su njegove riječi kao komentar na nevolju koja ga je snašla. Naprotiv, koliko nesuđenih bogataša ima na svijetu koji su puni zavisti prema onima koji su se obogatili. S Božje strane među njima nema nikakve razlike. U pitanju je nešto drugo, što je daleko vrjednije od bogatstva. To je sloboda za kraljevstvo Božje, a ono je punina života. Onaj koji je to shvatio ne mora se tjeskobno brinuti za svoju budućnost. Ne mora gomilati bogatstvo i nad njime strepiti da ga ne izgubi, jer Božji čovjek uvijek će imati dovoljno, kao što je uostalom Isus odgovorio Petru koji je iskoristio priliku da Isusa podsjeti kako su oni, učenici, sve ostavili i pošli za njim: ''Nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi Evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko; kuće i braću i sestre i majke, i djecu, i polja – i u budućem vijeku život vječni.'' (Mk 10, 29-30.)


Molitva vjernika

Obratimo se molitvom Gospodinu Isusu koji nam je svojim primjerom pokazao kako je moguće potpuno i do kraja ljubiti Boga i ljude.

1. Dobri Isuse, daj da tvoja Crkva dosljedno živi tvoj evanđeoski nauk, - Molimo te.
2. Pomozi svima da nađu posao kako bi mogli uzdržavati sebe i svoje obitelji, - Molimo te.
3. Prosvijetli nas da shvatimo kako nam za život i nije potrebno nebrojeno bogatstvo, nego tvoj blagoslov i osjećaj zadovoljstva, - Molimo te.
4. Očisti naša srca od svake pohlepe i sebičnosti, da bismo ti iskrena i slobodna srca služili, - Molimo te.
5. Oslobodi nas svake zavisti i daj nam razborito srce da shvatimo kako postoji na svijetu daleko većih vrijednosti od pustog bogatstva, - Molimo te.
6. Mlade ljude, koji još nisu zaraženi bolešću konzumizma, potakni da žive ideale koji će ih učiniti istinski slobodnima za sve što je dobro i plemenito, - Molimo te.
7. Našu pokojnu braću obasjaj svojim svjetlom uskrsnuća da ugledaju tvoje božansko lice u vječnosti, - Molimo te.

Gospodine Isuse, primi naše molitve i prošnje koje ti prikazujemo po Duhu Svetomu, koji živiš i kraljuješ, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.


Post je objavljen 09.10.2015. u 08:11 sati.