Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotografski sustavi

Danas najčešće u upotrebi slijedeći fotografski sustavi, sa svojim prednostima i manama:

DSLR
Digital single lens reflex. To je ono što neupućeni zovu "profesionalni aparat" (a većinu onih koji njime snimaju smatraju "novinarima" ili "paparazzima", osim ako očigledno nije "turist"). Ono po čemu su najprepoznatljiviji jest to da su prilično veliki, te da imaju izmjenjive objektive koji mogu biti raznih dimenzija i veličina.

Njihova prednost je, osim što su vrlo brzi po pitanju okidanja, i u tome što su vrlo fleksibilni, kako po pitanju potpune kontrole nad postavkama ekspozicije, tako i po pitanju dodatne opreme koja se na njih može montirati - od objektiva svih mogućih vrsta, bljeskalica, itd...

Najveća mana je prvenstveno njihova veličina, zbog koje su vrlo uočljivi, a poneki modeli su i dosta teški (što još ovisi i o montiranim objektivima i dodatnoj opremi).

Mirrorless
Mirrorless fotoaparati su manji od DSLR-a, ali poput DSLR-a imaju izmjenjive objektive. Po brzini i mogućnostima ne zaostaju puno za DSLR-ima, pogotovo noviji modeli.

Prednost im je u tome što su (zbog manje veličine) manje uočljivi od DSLR-a, i lakši za nošenje.

Mana im je u tome što je izbor opreme za njih dosta manji od onog za DSLR objektive. uz to većina njih nema optičko tražilo - snima se preko ekrana (ili eventualno elektronskog tražila), zbog čega im baterija uglavnom kraće traje od onih na DSLR-ima.

Kompakti
Kompakti, za razliku od mirrorlessa, nemaju promijenjive objektive, već je u njih ugrađen (najčešće) zoom objektiv, iako postoje modeli sa objektivom fiksne žarišne duljine. Mali kompakti nisu veći od kutije cigareta, dok tzv. ultra-zoom kompakti izgledom i veličinom ponekad podsjećaju i na DSLR-ove.

Prednost je ta što ih (pogotovo male kompakte) gotovo nitko ne doživljava.

Mane su u tome što su često dosta sporiji od DSLR-a i mirrorlessa, zbog čega nisu baš pretjerano pogodni za snimanje akcije. Jeftiniji modeli imaju samo neke osnovne mogućnosti podešavanja parametara ekspozicije.

Smartphone
Mobiteli s ugrađenim kamerama, odnosno kamere s ugrađenim mobitelom.

Prednost im je ta što stanu u džep i što su u svakom trenutku pri ruci.

Mana je u tome što nemaju gotovo nikakvu mogućnost kontrole nad postavkama ekspozicije, već aparat sam koristi "automatiku", a zoom, ako postoji, je najčešće digitalni, a ne optički. Također kao kod kompakata, snimanje akcije je gotovo nemoguća misija, pogotovo kad nema ovoljno svijetla.

Inače, osim ovih sustava postoje još i drugi sustavi, ali danas nisu više značajno zastupljeni među fotoamaterima... kao npr. TLR , rangefinder.... itd.

Post je objavljen 07.10.2015. u 21:25 sati.