Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Tvrđava sv. Ivana dodijeljena Gradu Šibeniku i ide u rekonstrukciju

Predviđena je obnova bedema, izgradnja vidikovca, šetnice...
Tvrđava sv. Ivana, poznata i kao Tanaja, dodijeljena je na korištenje Gradu Šibeniku na rok od deset godina, čime je ispunjena i posljednja pretpostavka da se revitalizacija i ove šibenske tvrđave, a ukupno ih je četiri, nominira za sredstva EU fondova.
Odluku o dodjeli nekretnine koju je grad Šibenik dobio ovih dana donijelo je 4. kolovoza Vladino povjerenstvo.
Idejni projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana izradio je zagrebački arhitektonski studio Vulin&Ileković. Rekonstrukcija ove vrijedne kulturno-povijesne baštine grada ukupne površine 13.009 četvornih metara predviđa obnovu bedema, izgradnju vidikovca i caffe/bistroa s terasom, te šetnicu, trim i jogging stazu uokolo cijelog kompleksa.
Posebno je zanimljivo uređenje sjevernog, izduženog dijela tvrđave poznatog kao Kliješta/Tanaja gdje bi se nalazio novi glavni sadržaj namijenjen ponajprije djeci i mladima nazvan Kid’s Lab2 koji se sastoji od povijesnog laboratorija i zelenog labirinta. Kid's Lab2 je atraktivan prostor u kojem bi se tijekom cijele godine održavale stručne tematske radionice, a zeleni labirint zamišljen je kao interaktivna igra sa zadacima.
Tvrđava Sv. Ivana (Tanaja) nalazi se na vrhu brda sjeverno od šibenske stare gradske jezgre. Izgrađena je na mjestu kapele sv. Ivana koja se tu nalazila do 1638. kad je srušena zbog izgradnje tvrđave. Izgrađena je u samo dva mjeseca kako bi se ojačala fortifikacija Šibenika na početku Kandijskog rata.
Nacrt po kojem je građena napravio je tada glasoviti franjevački inženjer Antonio Leni iz Genove. Bila je važna za obranu grada 1646.-47. godine kada su Šibenik opsjedali Turci i stalno je pojačavana i dograđivana. Sustav kliješta (pojačani visoki zidani nasip) i zaštitni jarak srušeni su iza 1945. godine, u tvrđavi je presvođena barutana i bunar,
a na zapadu je nadsvođeni ulaz iznajmljivanje stanova Grocka

Post je objavljen 07.10.2015. u 08:26 sati.