Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Last Shift (2014)

 photo Izr37452452ezak_zps00fhgvg5.jpg


Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Policijska službenica za svoj prvi "posao" kao novakinja dobiva na čuvanje policijsku postaju kojoj je posljednja noć djelovanja. Noćna smjena pretvara joj se u noćnu moru nakon što svjedoči mnogim neobjašnjivim i ubojitim stvarima iz prošlosti...

 photo 195217421_zpsazdhwyus.jpg

Last Shift horror je ghost tematike u kojem se na nekoliko inovativnih, a poviše ispregledanih načina pokušava postići scary flick. Pokušava je dobra riječ, iz razloga što se kroz svakih par minuta filma može očekivati neka cimalica koja bi bila ili potrebna ili nepotrebna, no većinom je ova druga riječ opravdanija. Nadaleko od toga da te cimalice i uspiju, nerijetko za "laičkije" gledatelje, optimalno za provjerene hororaše. Redatelju Anthonyju DiBlasiju ovo je drugi horor u karijeri, a prvog sam već pogledao iz 2009. godine pod nazivom Dread, film koji je izašao za tadašnji After Dark Hororfest. Primjetna je DiBlasijeva sklonost povezivanja filma s mnogim drugim hororima, a s obzirom da je stanje u ghost hororima takvo da se rijetko kada može biti inovativan i autentičan, takvo nešto se teško i može uzeti za veću kritiku, no, ukoliko ste željni nečega potpuno novoga, nećete u ovom filmu, osim zanimljivog mjesta radnje koji se odvija samo u stanici, pronaći ničega interesantnoga. Tako ovdje možemo vidjeti ogromnu količinu duhova i nadnaravnih pojava, neprestanu dinamiku događaja i horor bez ikakvog drugog žanra pod sebe. Tko želi, neka izvoli, jer ovo je film koji je jedino napravljen zbog toga da uplaši, a je li uspio ili ne, to je opet subjektivan dojam.

 photo Last-Shift-2014-720p-BluRay-x264-ROVERS_zpsqlrtptcn.jpg

Kako film teče, tako se i naracija počinje gubiti u raznim retrospektivama i ponekim scenarističkim glupostima, gdje se u par trenutaka više ne zna tko pije, a tko plaća - neminovne pojave duhova i radnja po kojoj se sve bazira i zbog koje se sve događa u postaji nerijetko bude nepovezana i suvišna. Što se tiče glume, osvrnuo bih se samo na glavnu protagonisticu koja nosi cijeli film te se pojavljuje u 99,9% scena, a riječ je o Juliani Harkavy, zgodnoj glumici koja je veoma profesionalno i staloženo odradila ulogu, no ipak, neke stvari koje je vidjela i zbog kojih je skoro nastradala, davno bi izašla iz te postaje i nikad se ne vratila. No, dobro, kad glumac mora opravdavati redateljev scenarij, nije ni zgorega da u nekim scenama bude i ponešto hladnija. S druge strane, film održava konstantu po pitanju napetosti te neprestano "otežava" gledatelju raznim zvukovima, gašenjem svjetla, raznim (vizualno dojmljivim) kreaturama, čudnim telefonskim pozivima koji trebaju biti preusmjereni na aktualnu policijsku postaju itd...sviđa mi se taj neki otklon od klasičnih radnji budući da je riječ o policijskoj postaji koja vuče na supernaturalni Assault on Precinct 13 te je neporecivo za reći kako se s nekim dijelovima filma uistinu nismo još dosad susretali, dok su neki opet pretjerano viđeni i prije.

 photo 55fb8baca5357-702x336_zpsmthk9jud.jpg

Ovo je jedan od onih filmova koji nemaju sredine, ili ćete ga prigrliti ili potpuno zaboraviti, upravo zbog toga sam ga što više objektivnije pokušao ocijeniti prosječnom ocjenom, budući da se neprestano diže gore-dolje, ovisno kakve se scene pojavljuju. Ne tako dobar, no opet, ne tako loš horor. Idemo biti optimisti i nadati se da se neće još pokoja postaja ugasiti i da pored ovog naslova ne vidimo brojku 2.


Post je objavljen 03.10.2015. u 17:49 sati.