Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

DVADESET I SEDMA NEDJELJA KROZ GODINU b



N 4 27. NEDJELJA KROZ GODINU, sv. Franjo
P 5 Faustina
U 6 Bruno
S 7 BDM od Krunice
Č 8 Demetrij, Šimun
P 9 Dionizij, Sara
S 10 Franjo, Danijel
N 11 28. NEDJELJA KROZ GODINU, papa Ivan XXIII.

Čitanja:
1. čitanje: Post 2, 18-24
Psalam: 128, 1-6
2. čitanje: Heb 2, 9-11
Evanđelje: Mk 10, 2-16

Isus ove nedjelje nastupa kao učitelj temeljnih ljudskih vrijednosti. Braku vraća narušeno dostojanstvo. Uzdiže ga na razinu svetoga i time udara temelj stabilnom i sretnom društvu. Ženu oslobađa ropstva muža i daje joj dostojanstvo koje ima prema biblijskoj objavi od početka. Istina, Knjiga Postanka iz koje smo slušali prvo čitanje, jest puna simbolike i izrečena jednim arhaičnim govorom kakav je današnjem čovjeku teško razumljiv, ali iz nje se dade dobro iščitati kako je žena ista kao i muškarac, pa čovjek ugledavši je govori u zanosu: ''Evo kosti od mojih kosti…!'' Taj zanos čovjekov kad je ugledao konačno biće koje mu pripada izrečen je doduše škrto i kratko, ali s puno naboja, tako da bibličari kažu kako je ovo prva ljubavna pjesma u Bibliji, davno prije Pjesme nad pjesmama. A izvorne riječi iš za čovjeka i išća za ženu (čovječica – mužica) posebno naglašuju jedinstvo i ravnopravnost.
Prikladno za današnja čitanja izabran je i 127. psalam, tzv. svadbeni psalam.
Židovsku praksu da muž može dati ženi otpusno pismo i time je se riješiti Isus vraća na početke, kada to nije bilo tako. ''I njih dvoje bit će jedno tijelo…….. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja…''
I ne samo to. Isus u evanđelju nastavlja blagosljivljati djecu. Kao da je htio reći kako su djeca i cvijeće i plod bračne ljubavi. Samo stabilan i ljubavlju ožaren brak zdravo je kruženje za rast zdrave i sretne djece. Ne djeteta nego djece. Kako je žalosno gledati kada se pred velikom kućerinom igra samo jedno, osamljeno dijete. Kako je žalosno kada ono samo sa sobom razgovara kao mali čudak. Kako od njega očekivati kad odraste da bude ''čovjek za drugoga''? Dapače, niti za svoga roditelja. Ta mala ''solitarna bića'', budući hladni i promišljeni profiteri nastavljaju istim putem kao i njihovi roditelji. Izumiranje naroda, na žalost, ne mogu zaustaviti vladini poticaji, jer gdje nema ljubavi prema novom životu ti poticaji će pokrenuti neke krive ljude iz krivih motiva da imaju još koje dijete. Samo istinska i iskonska ljubav prema životu stvara nova ljudska bića koja će biti kadra ljubiti, biti sretna i iz ljubavi dijeliti novi život kako je to Bog zamislio.
Isus je rekao suvremenicima da je zbog okorjelosti srca njihova Mojsije dopustio takav nepravedni zakon. Jednako tako možemo reći onima koji kažu da je brak danas u krizi, da to nije zbog toga što je milost Božja zakazala, nego je problem u mentalitetu svijeta u kojemu živimo. Problem je u okorjelosti srca našega.
Problem je u tome što za mnoge brak nije osobno opredjeljenje, nego nužnost uvjetovana tradicijom ili situacijom.
Problem je u tome što mnogi koji stupaju u bračnu zajednicu istu doživljuju isključivo kao priliku za uživanje, a ne kao odgovorni suživot.
Problem je u tome što mnogi ne razumiju kako brak, da bi živio, treba uzajamnu ljubav, dobrotu ali i žrtvu.
Problem je kad neki misle kako je vjenčanjem postignut cilj, a ne početak ostvarivanja braka.
Problem je u tome kad dođe do nesporazuma da se umjesto razgovora bračni drugovi zatvaraju u sebe i tako se međusobno udaljuju.
Konačno, problem je u tome što mnogi ne računaju s milošću Božjom pa izostavljaju zajedničku molitvu i euharistiju, a oboje je hrana i blagoslov za sretan brak.

Molitva vjernika

Okrijepljeni Božjom riječju otvorimo svoja srca nebeskome Ocu i obratimo mu se molitvom punom pouzdanja kako bi nas milostivo uslišio.

1. Da u tvojoj Crkvi nikada ne uzmanjka duha radosti i pouzdanja u tvoju pomoć Gospodine. - Molimo te.
2. Da se vjernici svuda po svijetu osjećaju kao istinska braća i sestre kojima je jedan Otac nebeski. – Molimo te.
3. Da supružnici budu uvijek svjesni svetosti i sakramentalnosti braka. – Molimo te.
4. Da naše obitelji budu rasadnici ljubavi i susretljivosti međusobno i prema bližnjima. – Molimo te.
5. Daj svijest mladim roditeljima kako su djeca blagoslov i zalog njihove sretne budućnosti. – Molimo te.
6. Oslobodi mlade od straha pred brakom kao i lažne ljepote takozvanog slobodnog načina života. – Molimo te.
7. Daj svom pokojnima gledati tvoju slavu.- Molimo te.

Svemogući dobro Bože ti si u naše srce usadio težnju za ljubavlju i prihvaćanjem. Nesavršena je ljubav ljudskog srca i kratki su naši zanosi, a sklonost stranputicama trajna je napast koja nas prati. Neka bi tvoja ljubav bila lijek našoj paloj ljudskoj naravi i putokaz na našim putevima kroz šipražje ovoga svijeta, a snaga Duha okrepa kako bismo stigli onamo kamo naše vjerničko srce teži, po Kristu Gospodinu našemu. Amen.



Post je objavljen 01.10.2015. u 12:13 sati.