Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Majmunske fotke i autorska prava

Prije nekog vremena dogodio se slučaj u kojem je jedan majmun okinuo nekoliko fotografija (bolje rečeno - "selfija") i od tada se vodi i pravna bitka oko toga tko zapravo ima autorsko pravo na te fotografije. Da li fotograf koji je vlasnik fotoaparata i koji je postavio fotoaparat i omogućio majmunu da stisne okidač, ili sam majmun koji je pritisnuo okidač i de facto snimio slike.

Monkey selfie

Naime po zakonima o autorskim pravima kakvi postoje u većini zemalja, autorska prava pripadaju onome tko je stvorio djelo, a ne onome u čijem je vlasništvu oprema. Tako bi po na prvi pogled autorska prava doista trebala pripasti majmunu. Štoviše, čak se i PETA (ona famozna licemjerna udruga koja se kakti deklarativno bori za prava životinja, a zapravo ubija životinje koje nije u stanju udomiti op.a.) uključila u tu trakavicu, tražeći da se sudskim putem autorska prava prebace na majmuna. No kako to obično biva, ignoriraju se neke stvari...

Naime, niti u jednoj državi životinje nemaju pravo vlasništva, a autorsko pravo spada upravo pod (intelektualno) vlasništvo. Čak je i američki ured za autorsko pravo naglasio da se odredba o tome da autorsko pravo pripada tvorcu djela ne odnosi na one radove koje nisu stvorili ljudi.

Animal-made art

Naime, tu je svakako jedan realan problem koji bi se pojavio u slučaju da se autorska prava za te fotografije doista pripišu majmunu (ili nekoj drugoj životinji) - kako bi se "autora" (koji ne može komunicirati s ljudima) tražilo dozvolu za korištenje njegovog "autorskog" djela?

Post je objavljen 27.09.2015. u 18:50 sati.