Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Kako strajkaju zabolandski policajci II

Vec mjesecima traje borba sindikata zabolandskih policajaca za bolji kolektivni ugovor izmedju ostaloga traze tri posto vise place. Pregovori s odgovornim ministarstvom nisu uspjeli i sindikat policije sada trazi svoja prava strajkackim akcijama jos od ozujka.

U rujnu su poceli sa novim akcijama. Jedna od njih je ne naplacivanje kazni za prekrsaje koje iznose manje od 200 eura. Nesto slicno kao i akcija u ozujku. Doduse ne kazu da te kazne nece pisati, ali sistem kojim kazne dolaze na naplatu ce privremeno blokirati. Na taj nacin drzava gubi milijune eura.

Druga akcije je bila treceg utorka u rujnu na tzv. Prinsjesdag, dan na koji vlada i kralj prezentiraju proracun za drugu godinu. Tada je na tisuce policajaca tijelima blokiralo nekoliko ministarstava u Den Haagu, tako da je svim zaposlenicima u ministarstvima, ukljucujuci i ministre bio onemogucen rad u uredima. Zbog prisutnosti tolikog broja policajaca u Den Haagu, mnoge policijske postaje u zemlji su tog dana bile zatvorene.

Zadnja akcija se odnosi na pratnju sudskih izvrsitelja npr. u slucaju delozacija (zbog neplacenih racuna) ili oduzimanja imovine. Zbog sigurnosti se to obavlja uvijek uz prisustvo policije, no policija sada zbog stajka odbija pruziti pratnju sudskim izvrsiteljima. Ministar sigurnosti i pravosudja (zanimljiva kombinacija ministarstava inace) je zbog toga prijavio sindikat sudu, no sudac je presudio da sindikat ima pravo na taj nacin strajkati, jer su ima zbog prirode posla strajkacke mogucnosti ionako limitirane.


Post je objavljen 27.09.2015. u 11:51 sati.