Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Porast potražnje za polietilenom visoke gustoće


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 90



Potažnja će rasti prvenstveno zbog rasta potrošnje polietilena visoke gustoće (PE-HD) u ambalaži, poljoprivrednim filmovima i proizvodnji cijevi, širom svijeta - kako se navodi u izvještaju Transparency Market Research-a.


Polietilen visoke gustoće (PE-HD), može ga se naći i na raznim plastičnim proizvodima nepravilno označenog starom oznakom HDPE (High Density Polyethylene) široko je primjenjiva plastika za cijeli niz plastičnih proizvoda - od jednokratnih plastičnih vrećica, razne vrste ambalaže do vodovodnih i kanalizacijskih cijevi.

Prema izvještaju međunarodne kompanije za ispitivanje tržišta Transparency Market Research, očekuje se rast potrošnje ove vrste plastike sa sadašnjih 56,13 milijarda US$ na 84,/9 milijarda do 2023. godine - što predstavalja rast od oko 4,5 % godišnje u tom razdoblju. Godišnja potrošnja ove vrlo raširene vrste plastike bila je 39.254.600 tona u 2014.

Najveći rast primjene, odnosno potrošnje polietilena visoke gustoće (PE-HD) predviđa se u ambalažnoj industriji, zatim kod poljoprivrednih filmova te za proizvodnju plastičnih cijevi. 25 % ove vrste plastike primjenjuje se postupkom puhanja (blow moulding) koji se koristi za proizvodnju šupljih plastičnih proizvoda (kao što su npr. plastenke).

Najveće tržište plastičnih proizvoda na svijetu koje pokriva 40 % potrošnje je pacifički dio Azije, odnosno tržišta Kine, Japana i Južne Koreje, a zatim je tu europsko i sjeverno-američko tržište. Ipak, u narednom razdoblju, najveći porast potrošnje očekuje se na Srednjem Istoku i u Africi.



Izvor:
Bussines Standard:
Global high density polyethylene market to reach $84 bn in 2023




Post je objavljen 26.09.2015. u 21:42 sati.