Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Prijatelji životinja

Aktivnosti


Pozitivna lista egzotičnih životinja
Uputili smo zahtjev Ministarstvu Poljoprivrede da u Zakon o zaštiti životinja uvrsti Pozitivnu listu. To je popis egzotičnih životinja koje je dopušteno držati kao kućne životinje. Prednosti Pozitivne u odnosu na ''negativne liste'' ljubimaca su jednostavnost, jasnoća, bolja kontrola trgovine životinjama, bolja mogućnost za zaštitu ljudi i okoliša, a putem nje uvodi se i tendencija prema prestanku iskorištavanja životinja kao kućnih ljubimaca. Pozitivna lista već je na snazi u Belgiji i Nizozemskoj, a uskoro će ju usvojiti i Litva, Grčka i Finska.


Održani 8. ZeGeVege festival veći no ikad!
Za nama je još jedan ZeGeVege festival kojim smo ponovno pomaknuli granice veganstva u Hrvatskoj. Na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu, održanom u sklopu europske Veganmanije, sudjelovalo je stotinu izlagača zdrave veganske hrane, ekoloških proizvoda i inovacija te veganske kozmetike. Održano je 20 iznimno dobro posjećenih i zanimljivih predavanja i radionica, a poseban gost Festivala bio je nevjerojatni Patrik Baboumian, vegan s titulom "najjačeg čovjeka Njemačke" i svjetski rekorder u nošenju tereta (550 kg!). Uz bogat zabavni program održana je i nagradna igra s preko 40 dobitnika vrijednih nagrada. U fotogaleriji pogledajte kako smo se proveli, i svakako nas posjetite i dogodine.


Maskota Činči piše ministru Jakovini
Naša maskota Činči predala je prosvjedno pismo Ministarstvu poljoprivrede uime svih životinja ugroženih predloženom zakonskom izmjenom, i zatražila da se spriječi ubijanje krznaša radi profita. Fotografije sa Činčinog posjeta Ministarstvu, kao i cijelo Činčino pismo, možete vidjeti na našoj stranici. Podsjetimo, nakon prijelaznog razdoblja od osam godina za zakonsku zabranu ubijanja životinja radi krzna, ministar Jakovina najavio je da će se u Hrvatskoj ponovno omogućiti ubijanje činčila radi krzna. Zbog takve sramote morala je intervenirati i Činči, pa pozivamo sve građane da se priključe prosvjedu protiv takve nazadne inicijative i da u pola minute pošalju prosvjedni e-mail nadležnim institucijama.


11. sastanak Mreže protiv napuštanja životinja
Na 11. sastanku Mreže protiv napuštanja životinja sudjelovali su brojni predstavnici udruga za zaštitu životinja. Raspravljali smo o ubijanju životinja u skloništima, kao i o autoritetu i ustroju samih skloništa, o problemima uzgoja i prodaje životinja, o iskorištavanju konja za izvlačenje drva, organiziranju borbi životinja te sramotnim prijedlozima dopuštanja lova lukom i strijelom i ubijanja životinja radi krzna u Hrvatskoj. Istaknuli smo nužnost zabrane prodaje živih životinja za hranu u trgovinama i nužnost bolje provedbe zakonskih propisa.


Predstavljanje dog friendly autosalona
Podržali smo Opelov projekt otvaranja prvog dog friendly autosalona u Hrvatskoj jer je time poslana humana poruka o važnosti brige za životinje. Tom smo prilikom istaknuli važnost nenapuštanja, udomljavanja i pravilne skrbi za životinje. Opelovu inicijativu podržao je i vokal benda Vatra, Ivan Dečak, koji je već sudjelovao i u našoj udomiteljskoj kampanji ''S tobom i kroz najprometnije ceste''.


Pomoć sirijskim izbjeglicama
Zbog nedostatka osnovnih životnih potrepština među redovima ratnih izbjeglica iz Sirije na hrvatskim granicama, uključili smo se u akciju prikupljanja i dijeljenja živežnih i higijenskih potrepština ispaćenim ljudima. Ovom prilikom zahvaljujemo svim volonterima i građanima koji su se odazvali našem pozivu i nesebično sudjelovali u opskrbljivanju izbjeglica namirnicama.

Blic vijesti
- Sudjelovali smo u regionalnoj raspravi o vegetarijanstvu na televiziji N1. Istaknuli smo golem utjecaj prehrane na ljudsko zdravlje i klimatske promjene. Poručili smo i da je pojesti pile, kravu ili tele jednako odvratno kao i pojesti psa. Usto, istaknuli smo, naša je vrsta jedina koja pije mlijeko drugih vrsta, i to u odrasloj dobi.

- Sudjelovali smo na sastancima u Ministarstvu zdravlja, gdje smo razgovarali o kampanji Zeleni ponedjeljak i prednostima zdrave biljne prehrane, i u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, gdje smo pričali o važnosti edukacije djece u školama o veganskoj prehrani i o nedostatku vege obroka u školama.

- U medijima smo govorili protiv natjecanja konja u povlačenju trupaca te o problemima u radu skloništa u Pokupskom Cerju i o ubijanju životinja u skloništima.

Izdvajamo novo na webu:
a) Poezija: pjesma Pantera R. M. Rilkea;
b) Veganopolis.net blog: Hrana ljubavi;
c) Aromatični kutak, Aroma Istre, Aromara i Ziaja na Bijeloj listi;
d) Promjene na Listi negativaca;
e) Bodibilder Mislav Skrepnik na Listi sportaša vegana;
f) Veterinarska stanica Feliks na Popisu veterinarskih stanica;
g) Vaš novi komentar

- Centar za kulturu prehrane i Prijatelji životinja najavljuju Školu vege kuhinje koja počinje 15. 10. 2015. u prostorijama Centra. Na 10 tematskih radionica, u opuštenoj atmosferi i pod stručnim vodstvom, polaznike čekaju zanimljivi recepti, kreativan pristup kuhanju, kao i praktični savjeti i trikovi veganske kuhinje. Prijavite se što prije putem linka ili na broj 091 481 44 66, kako biste osigurali 50 % popusta.

- Na našem webu i YouTube-kanalu konstantno se uploadaju novi zanimljivi edukativni sadržaji, a možete se upisati i za tjedno besplatno dobivanje recepata i zanimljivosti.

- Potrebna nam je vaša podrška. Molimo vas da nam pomognete uplatom članarine i donacije prema vašim mogućnostima, kao i drugim oblicima pomoći poput volontiranja. Članskom iskaznicom ostvarujete brojne popuste. Svim novim članovima restoran Vegehop daruje ručak, a trgovine bio&bio kupone.

- Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji ovogodišnjeg ZeGeVege festivala, a posebno našim predanim volonterima koji su zajedno s nama ostvarili nevjerojatan pothvat - na dva smo dana Zagreb pretvorili u vegansku metropolu. Hvala vam na svem trudu i pomoći!

Zajedno djelujmo za životinje i ubuduće!

Vaši Prijatelji životinja


------------

lp, borivoj
http://budan.blog.hr/


Post je objavljen 26.09.2015. u 09:31 sati.