Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineporec

Marketing

HGK: Cijene prodanih novih stanova u 2015. porasle 6,9 posto

Opada udio POS stanova u ukupno prodanim novim stanovima što je doprinijelo relativno visokom rastu cijene novih stanova
Prosječna cijena četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe u prvom je polugodištu 2015. iznosila 11.439 kuna, što je 6,9 posto više nego u drugom polugodištu 2014. odnosno 11,3 posto više nego u prvom polugodištu 2014., objavila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).
Time se, kako navode, nastavlja kontinuitet rasta cijena započet u 2014. koji je u posljednjih godinu dana
bio nešto izraženiji u Zagrebu nego u ostalim naseljima.
Na kretanje prosječne cijene stana utječu stanovi iz programa društveno poticane stanogradnje (POS) čija je cijena trenutačno za trećinu niža od one po kojoj stanove prodaju trgovačka društva i druge pravne osobe.
Udio POS stanova u ukupno prodanim novim stanovima je u opadanju te je s oko 14 posto u drugom polugodištu 2014. smanjen na 3,6 posto u prvom polugodištu ove godine, što je doprinijelo relativno visokom rastu cijene novih stanova. Drugim riječima, izuzmu li se stanovi prodani u okviru POS-a, cijene novih stanova na godišnjoj su razini povećane za 4,8 posto, pri čemu su cijene stanova u Zagrebu porasle za 4,4 posto, a u ostalim naseljima za 6,3 posto.
U okolnostima smanjene prodaje novih stanova zbog niske kupovne moći stanovništva, potisnutog bankovnog kreditiranja i suzdržanosti u kupovini stambenog prostora pri visokoj nezaposlenosti i nesigurnosti zaposlenja, rast prosječne cijene novih stanova rezultat je ponajprije orijentacije graditelja prema ponudi stanova za kojima postoji potražnja. Drugim riječima, gradi se i prodaje manji broj stanova, a u strukturi raste broj kvalitetnijih stanova na atraktivnijim lokacijama za platežno sposobne kupce koji podižu prosječnu cijenu stambenog prostora. Stoga je u strukturi cijene četvornog metra stana (stanovi bez POS-a) udio troškova građevinskog zemljišta relativno visok (19,8 posto), dok se na troškove građenja i dobit izvođača odnosi 59 posto,
a na ostale troškove 21,2 posto ukupne prodajne cijene stanovi Zadar

Post je objavljen 24.09.2015. u 09:34 sati.