Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Unfriended (2014)

 photo Izre3573524123zak_zpsvqx6m2dr.jpg

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Grupica prijatelja koji se online dopisuju i čuju preko Skypea svjedoče nepoznatoj sili koja ih na netu uznemiruje do krajnjih granica, koristeći profil od njihove mrtve prijateljice...

 photo maxresdefault_zpswbfwewfw.jpg

Da se konačno vratim na nešto svježije filmove, volim tu i tamo napraviti comeback, mada sve što doživljavamo od novih filmova ima barem neku razočaravajuću crtu...Unfriended sam pratio mjesecima prije službenog izlaska i ne, naravno da takvo što neću ići gledati u kino i trošiti novce, ali dobra je to zajebancija za pogledati doma u mraku, pogotovo zato što izgleda kao da vaš desktop u filmu igra glavnu ulogu. Zanimljivosti oko filma nisu malobrojne; cijeli film izgleda kao da je snimljen u jednome kadru i modernizacija horor tematike svakako je pohvalna i veoma intrigantno napravljena. Stoga, sve tehnikalije u filmu i baratanje modernim stranicama i aplikacijama kao što su Skype, Facebook itd. veoma su stručno napravljene i nikako sterilno korištene. S druge strane, filmu nedostaje puno toga. Prvo, ne može se tako olako prihvatiti činjenica da ovo nije horor film i da ovdje u veoma rijetkim situacijama, eventualno zbog "paranormalne" pojave ovdje možemo pričati o horor elementima. Jedino što je ovdje snažnije prisutnost je određena napetost u kontekstu trilera, sa zanimljivim obratima ne toliko svakidašnjima za horor filmove. Unatoč tome, prolazi na mom blogu za osvrt, prvenstveno zbog inovativnosti i nečega drugačijeg, mada sam ostao razočaran skoro sa svim drugim aspektima filma.

 photo unfriended-1-reelgood_zpsogrivevz.jpg

Frendovi su se okupili kako bi na Skajpu komentirali svoje dogodovštine i ostale stvari, a pritom im se pojavi online "živina" koje se ne mogu riješiti, a koja se glavnoj glumici počne javljati privatno i na fejsu, govoreći joj što da radi i na što treba obratiti pozornost. Napeta situacija iziskuje praktički jedino micanje od kompa/laptopa kako više ne bi imali problema, no s vremenom shvatite kako ipak nije tako jednostavno pobjeći od tehnologije. Gluma u filmu veoma je zadovoljavajuća, pri tome valja obratiti pažnju na to kako su glumci morali biti veoma realni prema kameri koja ih snima i gledati striktno u nju, niti u jednog drugog glumca, što je također jedna zanimljivost vrijedna spomena. Sve osim toga, ispada nekako brzo smišljeno i kao da se želi iskoristiti što više internetskih platformi koje su očito bile sponzori filma. Komunikacija među likovima nešto je ordinarno u američkom smislu i korektno odrađeno, iako, kada dođe do nevolja, nisam siguran koliko sam uspio povjerovati u njihovo (ne)otkrivanje mogućnosti bijega, kao da se prema kraju film razvodnjava u neke neželjene smjerove.

 photo unf_zpsnjromi4b.jpg

Ljubitelji horora, svakako pogledajte ovaj film, krasi ga inovativnost, koja, iako smo tu tematiku već mogli vidjeti i prije, diže filmove, a pogotovo horor filmove na neku novu razinu. Sve ostalo je nekakav dvadesetprvostoljetni štih kojega možemo vidjeti u brdu horora, mlaka predstava unatoč interesantnom konceptu. No, zbog odličnosti u snimanju, film dobiva solidnu trojku.


Post je objavljen 09.09.2015. u 15:24 sati.