Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

DVD KEŠINCI: Ljeti vatru gase, a zimi kupus kisele

KEŠINCI
Piše: Maja Muškić

Krenimo s općenitim podacima. A njih, podatke, možete i sami provjeriti ako malo guglate, prije nego vas ova priča potakne da se zaputite do Đakovštine u pohode selu malome, u općini Semeljci, u Osječko-baranjskoj županiji. Kešinci su, kao i mnoga sela ovoga područja Slavonije, bili izloženi ratnim stradanjima, no bez veće materijalne štete, za razliku od drugih mjesta u okruženju. Nakon rata život se polako vraćao u normalu, obnovljene se kuće i crkva, a sve se češće čula i bećarska pjesma: “Oj, Kešinci, alaj ste milina, mala crkva, okolo ledina.” Danas su Kešinci ponosni na mnogo toga što imaju, između ostalog i na svoje Dobrovoljno vatrogasno društvo, nadaleko poznati kešinački DVD, koji je zapravo i povod ovoga teksta.
Image and video hosting by TinyPic
Ispred njihova naziva Dobrovoljno vatrogasno društvo trebalo bi dodati slovo O, jer oni su obiteljska priča. Ne samo da u roku od 15 minuta izlaze na intervencije kao središnja vatrogasna postrojba općine Semeljci nego oko sebe pletu život cijelog sela. I to od onih najmanjih, koji tek uče biti vatrogasci, do vatrogasnih veterana prema kojima se odnose s dužnim poštovanjem, a uče na njihovu iskustvu. Oni su dakle DVD Kešinci, i stari su više od devet desetljeća. I potpuno su drugačiji od drugih - DVD je njihov obiteljski dom. Cijele obitelji okupljaju se u prostoru društva u središtu sela, domišljaju kako učiniti kakvo dobro djelo, kome god pomoći, ali i što skuhati za skupštine i druženja tijekom dugih i hladnih zimskih večeri. Tako su se Kešinačni domislili ukiseliti kupus za zimsku sarmu, a tijekom ljeta roštiljaju. I kad nema požara, oni su u blizini vatre...

Devedeset i neka
Papiri kažu kako je Društvo osnovano još daleke 1923. godine, iako je djelovalo i prije, samo zajedno s DVD-om Semeljci. Spomenute godine došlo je do odvajanja te su Kešinčani nastavili samostalno djelovati. Zbog toga je, službeno, starije semeljačko društvo. Od tada do danas neprekidno rade. Ono što treba istaknuti njihov je odnos prema starijim sumještanima, od kojih su učili biti vatrogasci. Predsjednik DVD-a Kešinci Predrag Orkić istaknut će tu počasnog predsjednika Ivana Martinovića.
- Kako su oni nas učili da se odnosimo prema starijima, tako mi sada učimo naše mlađe, da se u Društvu poštuju stariji i imovina Društva. Svi imaju jednaka prava, a naša su vrata uvijek i za sve otvorena - kaže Orkić. Groznica odlaska mladih ljudi iz sela, kako je to slučaj u cijeloj Slavoniji, njih je tek okrznula, članstvo im se, kažu, ne osipa.
- Imamo samo jednu članicu koja odlazi na rad izvan Hrvatske. Nasreću, svi su naši mladi dečki, vatrogasci, zaposleni. Ne znam je l' to do naših radnih navika, ili je naše selo takvo, vrijedno, ne znam. Bilo je nekih migracija, 'utekli' su nam tajnik Boris Sarka i dozapovjednik Ivan, ali ne daleko, nego u susjedne Semeljce. Ali, tajniku to nije smetalo da još više potegne. Stvarno moram pohvaliti njegov rad, ideje... - kaže Orkić. U Kešincima i njihovom dobrovoljnom vatrogasnom društvu uistinu se živi u punom smislu te riječi.
- Kad padne ideja da se u zimskim večerima peku palačinke, okupimo se, kod kuće se zamuti materijal, donesemo pekmez, sir, eurokrem i pečemo palačinke. Došli smo na ideju da kiselimo kupus za sarmu za godišnju skupštinu, prema tajnikovoj ideji, ekipa se okupila, a pronašli smo i sponzore za kupus.

Čak 108 pehara
Ovog se vikenda (subota i nedjelja) u Semeljcima održava Županijsko vatrogasno natjecanje, na koje će Kešinčani izići s čak 10 ekipa! Zato, ako ste slučajno prolazili kroz to pitomo slavonsko selo proteklih dana, mogli ste ispred mjesnog doma DVD-a vidjeti vatrogasce i vatrogaskinje kako vrijedno vježbaju do kasnih večernjih sati.
- Redovito smo na natjecanjima i redovito smo najbrojniji u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. Na ovom natjecanju okupit će se čak 250 ekipa u kategoriji mladeži, djece i seniorskih ekipa. Kešinačni izlaze s čak stotinu natjecatelja - kaže predsjednik Društva Predrag Orkić. - Uspješni smo na natjecanjima, toliko da nam ni pehari ne stanu na policu koju smo imali do sada, pa smo naručili novu. Do posljednjeg natjecanja imali smo 97 pehara, a sada smo ih donijeli 11. Društvo trenutačno ima 108 pehara s različitih natjecanja i iz raznih kategorija. Na ovim našim lokalnim natjecanjima uglavnom su to prva mjesta, a na županijskima ovisi kako kada. Tamo je malo žešća konkurencija. Možemo reći da se još nismo osramotili - kaže Orkić te dodaje:
Image and video hosting by TinyPic
- Općina Semeljci ima pet naselja, a kešinačko dobrovoljno vatrogasno društvo prema Planu zaštite od požara zaduženo je biti središnja postrojba i dužno je izlaziti na požare. Dužno je i svako drugo društvo izići u svome selu gasiti požar, ali Kešinčanima je to obveza. Ako ostali i nisu u mogućnosti, mi jesmo. Na cijelom području općine Semeljci mi smo u mogućnosti pokriti požarnu intervenciju u roku od 15 minuta, što je i zakonom propisano. Svatko na svoj način daje doprinos u ovom društvu, od onih najmanjih, koji tek uče biti vatrogasci, preko glavnog strojara Branka Domazeta, koji je daleko najaktivniji član, brine se o svoj opremi i tehničkim sredstvima. Veliku pomoć, kažu, imaju i od strane Općine i načelnika Grge Lončarevića. Recimo i to da su pojedini članovi DVD-a Kešinci sudjelovali u izgradnji spomen-križeva na Kornatima, obilježju u čast tragično stradalim vatogascima.
Na kraju, složna ekipa kaže kako su vatrogasci Caritas za sve udruge u općini jer pomažu svima, onako kako najbolje znaju, od organizacije događanja, pa čak i osiguravanja, do prijevoza folkloraša, nogometaša i svih kojima je prijevoz potreban, u tom slučaju, bez sirene! Eto, i to su Kešinci, selo malo, ali velikog srca. I selo DVD-a kakvog gotovo da nema nigdje u Hrvatskoj. Dobro, možda negdje i ima, ali nigdje takve DVD obitelji, to je sigurno.

Dobro opremljeni
- Imamo i jednu anegdotu iz prošle godine. Naš član Pavo Dubravac vozio je žensku A ekipu na natjecanje u Zaprešić, gdje je stupio u kontakt s nekim ljudima koji su podrijetlom iz Kešinaca. Pokušali smo preko njih doći do nekakve opreme, ali se vijest o opremi koju posjedujemo proširila i do njih pa su jednostavno odgovorili: “Što bi Kešinčani htjeli, pa oni su jedni od najopremljenijih na onom području.” Nisu to prazne priče. Na pretposljednjem sastanku VZ Općine dobili smo popis aktivnih vatrogasaca u ukupnom broju članova. To znači da imaju položen vatrogasni ispit i liječničku potvrdu. Mi smo drugo društvo u OBŽ-u po broju članova. Nisu to ni gradovi ni velika naselja, nego mi - pričaju nam kešinački vatrogasci.

Svi se hvale s Kešinčanima...
- Vatrogasnu zajednicu Općine Semeljci čini pet društava. Kešinci su središnja postrojba, a tu su još Semeljci, Koritna, Vrbica i Mrzović. Uvijek ističem da mi je posebna čast, i svuda to govorim, što predstavljam jedno od najboljih društava u županiji, a to su Kešinci već godinama. Imao sam prilike družiti se s puno vatrogasaca na razini cijele Hrvatske, no kada se spomenu Kešinci, nema potrebe ništa više dodati. S nama se hvale i predstavnici županijske zajednice, Kešinčani su svima na ponos. Stvoreni smo na zdravim temeljima, a tako ćemo i nastaviti. Božo Ivić, Josip Radonić, Josip Kovačević bili su istaknuti članovi ovog društva, stvorili su temelje, a mi samo nadograđujemo - kaže predsjednik VZ-a Općine Semeljci Ante Grabovac. Kešinačko vatrogasno društvo osnovano je još daleke 1923. godine, iako je djelovalo i prije, samo zajedno s DVD-om Semeljci...
Bilo je nekih migracija, 'utekli' su nam tajnik Boris Sarka i dozapovjednik Ivan, ali ne daleko, nego u susjedne Semeljce. U DVD-u su došli na ideju da kisele kupus za sarmu za godišnju skupštinu. Okupila se ekipa, a pronašli su i sponzore za - kupus...…. glas slavonije

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 19.09.2015. u 08:37 sati.