Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kako se (ne) čisti senzor?

Prašina na senzoru je noćna mora svakog ozbiljnijeg fotografa. Ona se na snimkama vidi u obliku većih ili manjih tamnih mrlji koje se vide na bilo kakvoj jednoličnoj plohi (npr. nebu, bijelom zidu isl...)

Nakupljanju prašine na senzoru posebno su podložni aparati sa izmjenjivim objektivima. DSLR-i i mirrorless-i (gdje najviše prašine ulazi u aparat upravo prilikom izmjene objektiva), no i kod kompaktnih aparata se može dogoditi da se nakon nekog vremena prašina zavuče u aparat i na senzor. Iako neki aparati imaju ugrađene sustave za čipšćenje (koji npr. ulztrazvukom tresu prašinu sa senzora ili sam senzor i slično), svejedno se može dogoditi da se neke čestice prašine toliko zalijepe da ih taj ugrađeni sustav nije u stanju odstraniti. Tada senzor treba očistiti ručno.

Oni vještiji fotografi to mogu učiniti sami pomoću posebnog pribora (puhaljke na zrak, i drugog posebnog pribora), dok oni koji nisu vješti, ili to nisu nikada radili, bolje da taj posao prepuste nekome tko zna ili odnesu aparat u servis.

Jedan od načina kako se čisti senzor na DSLR aparatu:



Inače, prašina na senzoru i čišćenje senzora ponekad zna biti i tema za zafrkanciju - bilo je ljudi koji su kao "najbolju metodu" predlagali ispiranje vodom i deterdžentom i slično.... Nažalost neki su takvu zafrkanciju shvatili doslovno, primili se posla i - sami sebi uništili aparat. Ne treba biti pretjerano inteligentnan da bude jasno kako je voda najgori neprijatelj bilo kakvih elektroničkih komponenti i da će namakanje aparata u vodi izazvati katastrofu.

Evo nekoliko takvih humorističnih prikaza "kako se čisti senzor"!
(šalu na stranu, ni u ludilu ne čistiti aparat na dolje prikazane načine!)






Post je objavljen 15.09.2015. u 17:29 sati.