Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ANDRIJEVAČKI VATROGASCI OBILJEŽILI 90 GODINA RADA

DONJI ANDRIJEVCI

Društvo je 2008. naručilo projektnu dokumentaciju temeljem koje se od 2012. do 2015. gradi novi vatrogasni dom u Donjim Andrijevcima u vrijednosti 3,3 milijuna kuna.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Andrijevci, svečano i dostojanstveno, obilježilo je 90 godina vatrogastva i humanog rada na zaštiti od požara te spašavanju života i imovine. Program je počeo Svečanom sjednicom društva, koju je otvorio predsjednik Milan Šulter. Obilježavanju ove visoke obljetnice prisustvovali su načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice mr. Željko Popović, počasnici predsjednici HVZ-a dr. Franjo Gregurić i mr. Teodor Fricki, izaslanik župana brodsko-posavskog Stjepan Bošnjaković, saborski zastupnik dr. Boro Grubišić, načelnik i zamjenik načelnika općine Donji Andrijevci Tomislav Marijanović i Ivan Musa, predsjednik Općinskog vijeća Marin Degmečić, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Županić te predstavnici 24 dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe grada Slavonskog Broda.

Bogati program obilježavanja 90. obljetnice posebno je obilježen posvetom nove svečane zastave društva, koju je u crkvi Sv. Andrije apostola u Donjim Andrijevcima blagoslovio župnik Nikica Mihaljević. Potom, uslijedio je vatrogasni mimohod kroz selo u kojem je sudjelovalo oko 200 vatrogasaca i 20 vozila. Nakon mimohoda pripadnici javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod izveli su pokaznu vježbu „Donji Andrijevci 2015." kojom je prikazano spašavanje osoba koje nisu pravovremeno evakuirane iz požarom zahvaćene Osnovne škole „Viktor Car Emin" i gašenje nastalog požara.

O radu društva u proteklih 90 godina izvjestio je tajnik Dražen Markovac naglasivši, između ostalih, sljedeće povijesne činjenice: „Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Andrijevci osnovano je 14. lipnja 1925. godine. Neposredan povod za osnivanje društva bio je požar koji je u svibnju 1925. godine izbio u dvorištu male zgrade mještanina Andrije Đurašinovića – Benina. Nakon požara započeli su razgovori kod trgovca Josipa Bilika s tadašnjim bilježnikom općine i drugim mještanima. Svi su postavljali pitanja kako to da ovako veliko i napučeno selo u kojem postoji pilana i mlin, u kojem cvate trgovina i obrt – nema vatrogasnog društva.

Na prijedlog Josipa Bilika iStjepana Delića, 14. lipnja 1925. godine, sazvana je Osnivačka skupština na kojoj je bilo oko 50 mještana. Prisutni su prihvatili prijedlog i osnovali Dobrovoljno vatrogasno društvo u Andrijevcima. Na osnivačkoj skupštini, u odbor su izabrani: Jakob Pisinger bačvar, za predsjednika, za zapovjednika Josip Bilik, trgovac, za tajnika Stjepan Delić, općinski bilježnik, za blagajnikaKlicber, krojač, za podzapovjednika Ivan Ganz, za spremištara Blaž Cupić i Mato Salopek za člana.

Ubrzo nakon osnivanja, 22. kolovoza 1925., društvo je pristupilo u Hrvatsko-slavonsku vatrogasnu zajednicu. U posljednjem desetljeću rada, od 2005. do 2015. godine, društvo je zabilježilo impresivne rezultate. U periodu od 2007. do 2013. kompletno je obnovljen vozni park društva nabavkom tri vatrogasna vozila u vrijednosti od milijun kuna te je nabavljen suvremeni hidraulički alat za tehničke intervencije. Osim toga društvo je 2008. naručilo projektnu dokumentaciju temeljem koje se od 2012. do 2015. gradi novi vatrogasni dom u Donjim Andrijevcima u vrijednosti 3,3 milijuna kuna.

Iz navedenih crtica iz povijesti nedvojbeno proizlazi činjenica da je Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Andrijevci, tijekom svojih 90 godina postojanja, održalo impresivan povijesni kontinuitet. Iako dobrovoljno po svom radu, društvo je svojim humanim radom dosljedno i časno štitilo živote i imovinu na području općine Donji Andrijevci i šire okolice.

U završnom dijelu svečane sjednice načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popovićzaslužnim pojedincima uručio je visoka vatrogasna odlikovanja. Ivan Vukašinović primio je zlatnu vatrogasnu plamenicu zbog višegodišnje iznimne požrtvovnosti i hrabrosti prilikom obavljanja vatrogasnih intervencija odnosno spašavanja ljudi i imovine na području općine Donji Andrijevci, a Milan Šulter vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge zbog iznimnog doprinosa kojeg je dao prilikom nabavke vatrogasnih vozila i opreme i izgradnje novog vatrogasnog doma u Donjim Andrijevcima.…. sb plus

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 15.09.2015. u 06:10 sati.