Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oslobodjenjemiljevaca

Marketing

22 godine od pogibije hrvatskog viteza Franka Lisice

Prije 22 godine, 2. svibnja 1991. na brdu Štrkovača pokraj Polače svoj život poklonio je Domovini Franko Lisica, pripadnik specijalne jedinice policije PU Zadarske i prva žrtva 'četničkog' terora u zadarskom kraju koji je ne štedeći vlastiti život da zaštiti kolege i izvrši zadaću, smrtno stradao pogođen 'neprijateljskim' vatrenim oružjem iz neposredne blizine te kao prva žrtva ove postrojbe i ovog kraja postao simbol borbe i patnje hrvatskoga naroda za svoju neovisnost.

'Četnički' teror počeo je u kolovozu 1990. kada je izvedena tzv. 'balvan revolucija', a izravna agresija na Zadar i zadarsku okolicu sljedila je godinu dana kasnije. Paravojne snage odmetnutih Srba podpomognutih srbiziranom JNA došli su na same prilaze gradu, no u njega nisu mogli uči zahvaljujući dobroj i organiziranoj obrani slabije naoružanih dragovoljaca i pripadnika Zbora narodne garde.

U cilju zastrašivanja pučanstva 'odmetnici' su vršili masovne pokolje od kojih je najstrahotniji onaj izveden u Škabrnji 18. studenoga 1991. kada su mučki ubijene 84 osobe, 26 branitelja i 58 civila.

Na mjestu pogibije hrvatskog branitelja i domoljuba Franka Lisice 2. svibnja 1996. postavljeno je spomen poprsje rad akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog.

Njemu i svim žrtvama 'četničkog' terora neka je vječna slava i hvala, počivali u miru Božjem!



Post je objavljen 02.05.2013. u 17:17 sati.