Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Prirodni plin iz Rusije u EU ići će proširenim “Sjevernim tokom” (osim ako možda ipak ne)

Prenosim tekst originalno objavljen u subotu na blogu Ekološka ekonomija.

Sažetak: Ruska državna kompanija Gazprom i četiri velike europske energetske kompanije najavile su udvostručenje kapaciteta plinovoda "Sjeverni tok" na Baltiku. Time bi se definitivno prekinuo transport ruskog prirodnog plina preko Ukrajine. Globalni ekonomski i regionalni geostrateški odnosi komplicirani su i nejasni.

Zbunjujući odnosi Europske unije i Rusije u trgovini prirodnim plinom, ratu u Ukrajini i u geostrateškom nadigravanju. Mnogo toga u velikoj "igri šaha" (ili pokera - to je možda bolja metafora) događa se daleko od očiju javnosti.

Europe Doubles Down on Russian Gas

Nort European Gas PipelinePlinovod iz Rusije prema Srednjoj Europi, koji vodi kroz Belarus, uredno radi. Bilo je nekih manjih natezanja između Rusije i Belarusa, ali nekih trajnih problema nema.

Već 15-ak godina stalno su problemi s onim kroz Ukrajinu. Pa je Rusija planirala zaobići Ukrajinu južno ("Južni tok" kroz Bugarsku i Srbiju ili "Turski tok", još većim zaobilaženjem prema jugu, kroz Tursku i Grčku ). Prvi je EU stopirala, za drugi je Rusija nedavno najavila da ga počinje graditi iako pregovori nisu završeni. Grčka se ponadala tu nešto zaraditi (Cipras bio u Moskvi, navodno dobio neka obećanja - a možda i ne).

EU želi smanjiti ovisnost o Ruskom prirodnom plinu, ali ne može eliminirati taj uvoz. Rusija povećava izvoz u Kinu, ali to nisu količine koje bi mogle nadomjestiti izvoz u EU.

Ameri navijaju za povećani izvoz LNG iz svojeg i kanadskog šejla u Europu, ali to je i skuplje i nedovoljno (a primarno tržište će im vjerojatno biti Japan i Kina).

Moguće je povećanje uvoza iz središnje Azije i sada iz Iraka, nakon ukidanja sankcija, ali potrebe su velike investicije, plinovodi bi išli preko nesigurnih predjela (uključivo Tursku i Grčku), a ni to nije dovoljno za potražnju u EU.

Proizvodnja prirodnoga plina u Norveškoj već će krajem ovog desetljeća početi opadati.

Na dulji rok, europski Energiewende (energetski zaokret) može dovesti do pada potražnje za prirodnim plinom, ali ne u slijedećih 15-20 godina; prvo ugljen, onda nafta, pa tek zatim prirodni plin.

Tako dakle Rusija ima robu koju nudi i koju EU treba. Tu su razne igre i igrice.

Početkom godine bilo je negirano, a sad je izgleda, neobično brzo, sklopljen dogovor između Gazproma i zapadnh energetskih multinacionalki Shell, E.On, BASF i Engie (bivši GDF Suez) o udvostručenja kapaciteta plinovoda "Sjeverni tok" na Baltiku. Sadašnji North European Gas Pipeline (NSGP) sagrađen je nedavno, 2011.-2012. (komentar iz 2011: A recent game of chess in the world natural gas market).

Projekt bi trebao biti realiziran u četiri godine uz ulaganje 10 milijardi eura. Njegovom realizacijom, projekti na jugu postali bi nepotrebni (osim za izvoz ruskog plina na rastuće tursko tržište).

Sklapaju se golemi poslovi - jel' netko spomenuo sankcije protiv Rusije? Velike europske kompanije gledaju desetljećima unaprijed, sklapaju poslove s Gazpromom i Putinom osobno, ne vodeći mnogo raćuna o trenutnim političkim tenzijama; osim ako ipak ne.

Kako se kaže u komentaru, europska energetska politika je uvelike u rukama velikih kompanija, ne vlada (na stranu sad u čijim su rukama vlade).

Europska unija ponavlja da im je cilj smanjiti ovisnost od Rusije i da im je na srcu interes Ukrajine, pa da će rigorozno provjeriti projekt.

Tko zna, možda ga na kraju i zaustave, kao i Južni tok; izgleda da instrumenata za to imaju.(Je li ipak sve velika predstava, te sukob europskih kompanija i EK prividan? Rusija je ipak slabija u toj igri, jer ekonomija joj je u cjelini slaba i vrlo jako ovisi o prihodu od izvoza energenata.)

Plin će ići u Njemačku, pa preko nje dalje. Stvorit će se problem za istočnoeuropske zemlje koje ga sad primaju preko Ukrajine. Vjerojatno i za Hrvatsku.

Novi sukob između EU15+EFTA (stare članice, iz 1995, plus Norveška, Švicarska i Island) i EU11 (novije članice, do 1990. pod komuhnističkim vladama). Ukrajinski predsjednik vlade nazvao je projekt "antieuropskim i antiukrajinskim", a slovački "izdajom".

Priča, sigurno, nije završena.

Post je objavljen 14.09.2015. u 10:31 sati.