Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Matematika, go i šah – predavanja za nastavnike matematike 24.8.-28.8.2015.

Na tragu prošlogodišnjih pozitivnih iskustava s Večeri matematike u OŠ Alojzija Stepinca i 500. Velikogoričkog go-turnira na kojima je aktivno sudjelovala i profesorica Draženka Kovačević, viša savjetnica za matematiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje, predavanje pod nazivom „Matematika, go i šah“ uvršteno je u program stručnog usavršavanja nastavnika matematike od 5. do 8. razreda osnovnih škola, kojeg organizira Agencija. Predavanju u trajanju od 60 minuta prethodila su još dva o radu s nadarenim učenicima, a nakon šaha kolega s FER-a je govorio o matematičkom očekivanju.
Jednodnevne radionice održane su u četiri različite škole: tri u Gradu Zagrebu i jednoj u Varaždinu. Prvo predavanje održano je u dvorani za tjelesni odgoj OŠ Ivan Goran Kovačić na zagrebačkoj Šalati.


Gornje dvije slike prikazuju predavanje na Šalati.

Bilo je nazočno više od 120 nastavnika! Nakon kratke usporedbe šaha i goa „odigrali“ smo interaktivnu partiju atari goa uz pomoć projektora. Niz postavljenih pitanja iz publike poslužio je unapređenju računalne prezentacije za sljedeća predavanja. Drugo je predavanje održano u auli nove osnovne škole na Kajzerici.


Ove dvije slike prikazuju predavanje na Kajzerici.

Zvonko i ja smo opet imali 100 (novih) zainteresiranih nastavnika. Interes nastavnika za aplikacije za igru go na internetu ovaj put je bio zadovoljen u međuvremenu dodanim informacijama. Treće je predavanje održano u I. osnovnoj školi Varaždin, gdje sam ponovo bio u dvorani za tjelesni odgoj. Bilo je nazočno oko 80 nastavnika iz Varaždinske i Međimurske županije i ponovo je bilo vrlo zanimljivo i poučno.


Sa ove smo dvije slike na Malešnici.

Završno, četvrto predavanje je održano u prepunoj koncertnoj dvorani osnovne škole u Malešnici nakon koje smo završno uređenu prezentaciju proslijedili profesorici Kovačević, tako da će barem 400 nastavnica i nastavnika matematike u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji moći svojim učenicima pokazati igru go. Profesorica Kovačević se je potrudila da prije predavanja svaki sudionik dobije i malu go ploču s iscrtanom mrežom 9x9, napisanim osnovnim pravilima igre i poveznicom www.higou.hr.
Nadamo se da će ovim putem u Zagrebu i okolici sve veći broj učenika i učitelja barem znati što je igra go, a da će određeni broj početi i aktivno igrati!
Damir Medak

Post je objavljen 11.09.2015. u 19:41 sati.