Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnine11

Marketing

U lipnju pad obujma građevinskih radova nakon tri mjeseca rasta

ZAGREB - Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u lipnju je pao za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je prvi pad nakon tri mjeseca rasta, pokazuju kalendarski prilagođeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Izvješće DZS-a pokazuje da je na pad građevinskih radova u lipnju na godišnjoj razini utjecao pad radova na ostalim građevinama za 4 posto, dok je rad na zgradama povećan za 1,3 posto.
Prema izvornim indeksima, u lipnju su građevinski radovi u odnosu na lipanj 2014. godine porasli 2,1 posto.
U odnosu na svibanj, građevinski radovi u lipnju su, prema desezoniranim podacima, bili manji za 1,4 posto.
U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), ocjenjuju da su "podaci o građevinskoj aktivnosti u prvoj polovini godine bili kolebljivi, sugerirajući mogućnost da je zaustavljen njen daljnji pad, ali istovremeno ne dajući dovoljno jasne signale o početku oporavka".
HGK drži da za povoljnije rezultate nedostaje snažnija investicijska aktivnost na infrastrukturnim objektima koja je, kako ocjenjuju, suzdržana zbog ograničenih mogućnosti investiranja javnog sektora pri provedbi mjera usmjerenih na smanjivanje prekomjernog proračunskog manjka.
Za održiv oporavak građevinske aktivnosti bitno je dinamiziranje investicijske aktivnosti privatnog i javnog sektora, što je zasad neizvjesno, iako postoje mogućnosti povezane
s efikasnijom upotrebom raspoloživih sredstava fondova Europske unije, smatra HGK novogradnja Velika Gorica

Post je objavljen 11.09.2015. u 10:09 sati.