Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI U FINANCIJSKIM PROBLEMIMA

OSIJEK
Piše: Tomislav Levak: Glas Slavonije

Boris Banjan: Hitno nam treba financijska “injekcija” od milijun kuna. Profesionalni vatrogasci financiraju se iz državnog i gradskog proračuna. Posljednjih šest godina Javna profesionalna vatrogasna postrojba grada Osijeka ima velikih problema zbog dobijanja nedovoljne količine financijskih sredstava. Na početku nove sezone ovaj problem je kulminirao i postao zbilja alarmantan, zbog čega smo razgovarali s Borisom Banjanom, zapovjednikom JPVP grada Osijeka.

Otkada točno datira problem profesionalnih osječkih vatrogasaca s nedostatkom novca?
Naglašavam kako, otkada smo 2000. izišli iz sastava Ministarstva unutarnjih poslova i promijenili naziv, imamo dva glavna izvora financiranja. Najviše sredstava, oko 85 %, dobivamo iz državnog proračuna, a drugi glavni izvor nam je proračun grada Osijeka. Do 2009. godine godišnje smo od oba financijera ukupno dobijali oko 16,4 milijuna kuna, a onda su uslijedila značajna smanjenja. U razdoblju od 2009. do 2013. s razine države financiranje je smanjeno za čak 2,3 milijuna kuna, a istodobno su nam 2010. gradska sredstva umanjena za 1,055 milijuna kuna. To su bili veliki udarci za nas.

Na koje ste načine pokušavali amortizirati velika novčana rezanja?
– Na sve moguće načine – smanjenjem plaća radnika, smanjenjem troška za energiju i materijal, za nabavu nove tehnike i opreme, odnosno sredstava za gašenje, sve što nam tada nije bilo baš prijeko potrebno. Prihode i rashode uspijevali smo kako-tako uskladiti sve do 2012., kada je raskinut kolektivni ugovor između Grada i nas. U srpnju te godine donijeli smo novi pravilnik o radu, na osnovu kojega smo plaće radnicima smanjili za 12 %, da bismo nadoknadili gubitke. Tada je nastao spor jer su radnici tužili JPVP i tražili zaštitu svojih prava, a nama su sredstva nastavili smanjivati.

Kako je završio taj sudski spor s radnicima?
– Oni su ga dobili sudskom presudom iz rujna 2013. i to nam je stvorilo nove teškoće jer smo odjednom morali isplatiti dodatnih 2,4 milijuna kuna, na koliko je dug u međuvremenu narastao. U siječnju ove godine postigli smo dogovor s radnicima da im se to isplati u 17 rata, do lipnja 2016. Tu nam je Grad pomogao s dodatnih pola milijuna kuna. Međutim, taj dug je samo jedan manji dio naših dugogodišnjih financijskih tegoba. Sada smo se praktički našli pred zidom, premda stalno pokušavamo iznaći neke sponzore i donatore.

Je li zbog toga na bilo koji način ugrožena sigurnost građana ili zaposlenih?
– Mi se trudimo da se to ne reflektira na građane, ali unutarnji problemi su veliki. Koliko god smo ga u međuvremenu obnavljali, naš vozni park u prosjeku je stariji od 20 godina. Usto, nedostaje nam još vozila i opreme, a odnedavno vatrogascima možemo osigurati samo najnužniju zaštitnu opremu i sredstva za gašenje. Građani moraju znati koliko je loše stanje u kojem se nalazimo. Vatrogasci se za sada ne bune, ali pitanje je do kada.

Što vam je sada hitno potrebno?
Uspoređujući situaciju u desetak većih gradova u Hrvatskoj, oni za profesionalno vatrogastvo izdvajaju u pravilu od 1 do 1,5 %. Grad Osijek oduvijek izdvaja 0,5 % i k tome država nam stalno reže sredstva. Naglašavam – bez ozbiljnije financijske pomoći Grada i države mi nećemo moći opstati! Postavlja se pitanje: Ttreba li Osijeku ovakva javna profesionalna vatrogasna postrojba? Prema svemu, mišljenja sam da treba, ali nam je nužna financijska “injekcija”. Grad sada izdvaja oko 2,3 milijuna kuna, a nama je za normalan rad potrebno još oko dva milijuna kuna. Već smo se obratili Gradu sa zamolbom da nam hitno osiguraju još bar milijun kuna i nadam se da će rebalansom iznaći ta sredstva.
Zaposlenih 90 vatrogasaca je minimum Koliko trenutačno imate zaposlenih? – Prema važećim propisima u vatrogastvu u RH, mi smo kategorizirani kao postrojba vrste 6, što znači da imamo točno propisan broj vatrogasaca i potrebne opreme, s obzirom na veličinu područja koje pokrivamo. To su, u prvom redu, sam grad Osijek i sedam okolnih općina. Trenutačno imamo 90 vatrogasaca plus još osam pripadnika pratećeg osoblja i to je minimum koji je potreban, posebice jer ne spašavamo ljude i imovinu samo kod požara, nego i kod niza drugih opasnih događanja. Mi to činimo vrlo brzo i efikasno, što dokazuju i rezultati.

Po plaćama tek 42. u Hrvatskoj
Kako stojite u usporedbi s ostalim vatrogasnim postrojbama u Hrvatskoj?


Mi smo vatrogasna postrojba četvrtog grada po veličini u Hrvatskoj, a po visini plaća tek smo 42., od njih ukupno 65! Naglašavam kako godišnje imamo više od 400 uspješnih intervencija u kojima spasimo imovinu u dvostruko većoj vrijednosti od onoga što dobijemo od Grada i države zajedno. Primjerice, ove godine spasili smo poslovanje tvrtke Drava International, koja godišnje ostvari prihod od 350 milijuna kuna, što je iznos koji bi nam bio dovoljan za čak 28 godina rada.…. jvp osijek

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 08.09.2015. u 08:50 sati.