Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninezadar

Marketing

Talijanski benediktinci pravomoćnom presudom izgubili Dajlu i odustali od revizije

PULA - Županijski sud u Puli potvrdio je presudu Općinskoga suda u Bujama po kojoj benediktinski red iz talijanskog mjesta Praglije nema pravo na zemljište samostana u Dajli ni na naknadu za njezinu prodaju drugim osobama i tvrtkama, potvrdio je u utorak za Hinu glasnogovornik građanskog odjela suda u Puli Igor Rakić, a zastupnik vjerske ustanove Abbazia di Praglia pulski odvjetnik Tiziano Sošić potvrdio je da su odustali od revizije cijelog slučaja. Općinski sud u Bujama presudu je donio u studenome prošle godine, pravomoćna je postala u ožujku ove godine na Županijskome sudu u Puli, a odustajanjem od revizije, nakon četiri godine, završen je taj važan pravni postupak, o čemu su prve informacije javnosti postale dostupne tek ovih dana.
Riječ je o 400 hektara zemljišta oko samostana u Dajli, a po riječima glasnogovonika Rakića, kao neosnovana odbijena je žalba tužitelja, vjerske ustanove Abbazia di Praglia protiv odluke "o glavnoj stvari", čime je potvrđena presuda suda u Bujama, te je preinačena samo odluka o troškovima postupka.
"Time je prvostupanjska odluka postala pravomoćna", potvrdio je Rakić, a na pitanje je li protiv drugostupanjske odluke podnesena revizija, odgovorio je kako iz stanja spisa to ne proizlazi.
Sud je u odluci odbacio tužbu benediktinskoga reda, koji je zastupala ustanova Abbazia di Praglia, a po kojoj je traženo brisanje upisa vlasništva iz 1947. godine, proglašavanje nevažećim promjena u vlasničkom listu nakon toga te povrat na imovinsko stanje kakvo je bilo prije 1947. godine. Tužbom je tražena i odšteta koju je trebala isplatiti Porečko-pulska biskupija. Odbacivanjem tužbe, sud je potvrdio stajalište da su benediktinci sami napustili samostan 1947. godine te da se u njega nisu vratili. "Obeštećeni su Osimskim sporazumom iz 1973. godine", a imovina je pripala župi Dajli i Porečko-pulskoj biskupiji.
Da je ustanova Abbazia di Praglia odustala od revizije cijelog slučaja, potvrdio je za Hinu i njihov zastupnik, pulski odvjetnik Tiziano Sošić, koji nije htio komentirati sudski postupak.
"Jedino što mogu potvrditi jest da je moja stranka odustala od revizije ovog slučaja", rekao je danas u izjavi za Hinu odvjetnik Sošić real estate Croatia

Post je objavljen 02.09.2015. u 17:20 sati.