Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubac

Marketing

DRVO MOJE DRAGO

Na poćetku rođenja Tepublike Hrvatske, pred dvadesetak godina, ponukan željom za mlioraciju ozelenjavanja Domovine, upoznao sam sa sljedećim prijedlogom organe Republike:

Tomac Zvonimir, dipl. Inž.
Rijeka



DRVO MOJE DRAGO

I
.
Vlastitu domovinu Hrvatsku je časno ostvarila ova generacija.

Na početku, a u cilju melioriranja zatečenog stanja, normalno je sagledati obim melioracija, a potom prići planskoj akciji.

Radi se o ZELENIM POVRŠINAMA HRVATSKE.

Predlažem iniciranje svedruštvene, općehrvatske akcije sadnje drveća –ozelenjavanja, koja će doprinijeti da LIJEPA NAŠA bude zelena, zdrava, prirodno bogata Domovina, turistički privlačna u svakom svom dijelu.

Obzirom na to da je moguće novcem u nekoliko godina obnoviti sve proređene površine i restaurirati starine, no niti jedno uništeno stablo nije moguće novcem obnoviti ili nasad restaurirati /za obnovu zelenila treba VRIJEME kao čimbenik izvan mogućnosti našeg utjecanja/, zato akciji SADNJE treba odmah prići, da ostavimo bolje nego što smo naslijedili, te da mi sami po svojoj volji i oklijevanju ne bi bili krivci za naševremeno gubljenje vremena, koje se nikada ne može nadoknaditi, - /A površina za ozelenjavanje u naseljima i dalje od njih, kao starih i novih devastacija, zlosretnih požarišta, a i preiskorištenih šuma imamo već previše u baštini/.

Ovim putem predajem IDEJU: «DRVO MOJE DRAGO» svima koji mogu i hoće dati svoj doprinos da akcija krene. /Na ideju me ponukala akcija u susjednoj ITALIJI: AD OGNUNO IL SUO ALBERO – odnosno – UN BAMBINO; UN ALBERO! «GIOIA» - N. 21...27 maggio 1991/.

Akcija mora biti općedruštvena, zakonski regulirana i obavezna, no spontana i jedinstvena /kao što je bila spontano-jedinstvena DOMOVINSKA BORBA/.

Ovaj prijedlog može u Hrvatskoj biti koristan, a možda nismo daleko od vremena kad će takva akcija-obaveza postati općesvjetska nužda.

Problemom ZELENILA treba se što prije zabaviti, jer budućnost nam donosi neminovno saniranje dugog prošlog zakašnjenja. Neka akcija «Drvo moje drago» zaživi i bude poklić svih građana Hrvatske!

Bilo bi logično da «Stranka zelenih» bude nositelj akcije, a ovaj jedinstveni NEPOLITIČKI zanos u cjelokupnoj svojoj širini bude spona među svim strankama s ciljem općekorisnog društvenog i državnog boljitka.
Š. List, Š. Društvo i svi Šumari neka budu predvodnici.

II.

MANJE RIJEČI – VIŠE DJELA
BIT ĆE SRETNA DOMOVINA CIJELA ... /A. G. Matoš/

Govoriti još o značaju i vrijednosti zelenih površina u našoj civilizaciji je dodatno deplasirano, jer može zvučiti samo kao L'art pour l'art-izam neodgovornih snobova.

Govoriti pak o očuvanju postojećih bilo bi prezasićivanje nesadržajnim i poznatim vapajima, pa kao takovo skoro neumjesno licemjera i cinična frazeologija, koja je izgubila adekvatnu sadržinu.

Činjenica je da su HRVATSKE ZELENE POVRŠINE ALARMANTNO UGROŽENE /čak i one koje se normalno gospodare, a da uopće se ne naglašava gubitke uslijed «stihijskih» faktora – požara, atmosferilija, zagađenja, ozona, štetnika i drugo/.

NUŽDA I IMPERATIV – ove i svih budućih generacija – je sveopća akcija «DRVO MOJE DRAGO» BEZ JALOVOG GUBLJENA vremena ....

Zato treba:

  1. IMENOVATI drž. Sekretara kao nosioca državne brige o zelenim površinama --- ili u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ili šumarstva ili u osnovanom posebnom ministarstvu --- te adekvatne organe po nižim razinama /općina, grad, županija/
  2. .
  3. UPRILIČAVATI inicijativno, organizirano i odgovorno samo konkretne mobilizacije spašavanja, uređenja i obnavljanja.

  4. PLANIRATI solidno svaku akciju /da se ne izduva na kratku stazu, odnosno da nije politički megalomanska ...»pošumiti ćemo svu goljet u ovoj 'petoljetki'».../
  5. .
  6. ZAKONSKI REGULIRATI obavezu akcije –plana i izvršenje- jer je općedržavno značajna
  7. .
  8. ZAPOČETI URGENTNO pripremne radove u svim djelatnostima i na svim razinama u postojećim mogućnostima /regulativa,. kadrovi, organizacija, financijska konstrukcija, oprema, sadni materijal, inventura postojećeg stanja i ostalo/

Gornje treba HRVATSKI SABOR I ŽUPANIJSKI DOM prihvatit u HITNOM POSTPKU, te OBJAVITI KAO PREPORUKU, čime bi se dobilo okvirno i ciljano 'zeleno svjetlo' za sve akcije unutar postojećih mogućnosti i dao podstrek za pronalaženje i novih mogućnosti.

Unutar okvirnog zelenog svjetla ne čekajući proceduru donošenja odgovarajućeg ZAKONA, odlukama općina /uz poticaj, podršku i pomoć viših –županija i ministarstava / ZAPOČETI akcije prema lokalnim mogućnostima. Općine su u akciji autonomne, no moraju građanima omogućiti izvršenje obaveza na organizirani način.

Na primjer:

  1. Otvoriti radno mjesto u tajništvu općina i imenovati /po natječaju/ odgovornog službenika – koji mora u roku od 15 dana predložiti skupštini terminski program svog djelovanja, pri čemu popularizacija akcije mora biti u prvom planu kao stalna obaveza uz sagledavanje i prijedlog financijskog rješenja.

  2. Organizirati putem postojećih stručnih službi INVENTURU AKUTNO INTERVENTNIH LOKACIJA I POVRŠINA SVIH OPĆINA.

  3. Određivati dane zelenila za
    - sve školske obveznike
    - sve vojnike
    - sve športaše

  4. Pokrenuti obaveze SADNJE «VLASTITE» STABLAŠICE:: DRVO MOJE DRAGO – prije
    - upisa u školu
    - vjenčanja
    - prvog zaposlenja /U Italiji ova zakonska obaveza nosi poruku:»Za svako NOVOROĐENČE jedno stablo!/
  5. .
  6. Programirati proizvodnju i dobavu sadnog materijala prema geografskim ekološkim uvjetima

  7. Osnovati namjenski «ZELENI FOND» u koji bi ulazile sve «ekološke» kazne /prekršajne i sudske/, donacije /kao poreske olakšice/, namjenska sredstva iz budžeta i dr.

  8. Dijeliti zelene kartone svim učesnicima akcije «Drvo moje drago» - /KARTON je osobni i ima trajnu uporabnu funkciju za upisivanje svih učešća u akcijama, što DONOSI neke kasnije dogovorene BENEFICIJE – nagrade, značke i sl./.


Uz MANJE RIJEČI – VIŠE DJELA ---
SVI u akciji DRVO MOJE DRAGO ...
- «DRVO MOJE DRAGO» -
akcija, zelena akcija


Mislim da bi bilo normalno da se ZELENI EKOLOŠKOG OPREDIJELJENJA pojave kao inicijatori, a po tome i nositelji zelenog programa «DRVO MOJE DRAGO».

Neka priloženo posluži kao početni podstrek i podsjetnik.

Naravno potrebe raznoraznih ekoloških aktivnosti su veoma široke, no predloženo u toj širini može imati svoj značaj.

Koliki?
Koliko ga svi ozbiljno realiziramo ... !

Rijeka, kolovoza 1994.
TOMAC ZVONIMIR, dipl. Inž.
Kastavska ul. 2
Tel.621-464

Na moj dobronamjerni prijedlog nije bilo odziva ni od koga!

Domoljubac, - Zvonimir Tomac






Post je objavljen 30.08.2015. u 16:04 sati.