Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spigorovski

Marketing

PRVI DALMATINSKI ANGUS

Nedavno sam u jednim našim dnevnim novinama naišao na fotoreportažu o radovima pristiglim na natječaj za gradnju spomenika pokojnom hrvatskom predsjedniku. Čista antologija. Par minimalističkih radova je bilo za svaku pohvalu, ali ostatak ... Stvarno ne pamtim kad sam se zadnji put nasmijao tolikoj količini kiča i neukusa. Tuđman na propetom konju. Ne mo'š virovat'. Ono što me specijalno smeta je to da će netko za to dobiti hrpetinu proračunskih kuna. Dok ćemo mi 'normalni' krepati u uvjerenju da će se u ovoj zemlji jednog dana moći pošteno živjeti i raditi postoji taj paralelni svemir u kojem se nekim antitalentima kune doslovno bacaju lopatom.
Odlučio sam se zato i sam prvi put u životu upustiti u gradnju spomenika. Neću ga poslati na nikakav natječaj i neću za njega dobiti ni lipe. Niti me briga. Još jedna antologijska epizoda 'SPIG' - a je sasvim dovoljna satisfakcija.

JADRANSKA MAGISTRALA IZMEĐU KARLOBAGA I SENJA
ljeto, 1981.

Pamtim to kao da je bilo danas. Kakva li su to putovanja bila. Užareni asfalt se dimi od vrućine. Zavoj na zavoj. Druga brzina - treća, druga - treća, druga - treća ... ispod usijanog lima VW bube ugodnih 45 stupnjeva, a sama pomisao na vožnju bez popijenih par dramamina nije dolazila u obzir.
I tako smo se mi vozikali tom magistralom kad mi je brat u jednom od osamsto zavoja pokazao neku kazetu. Ni dan danas nemam pojma tko mu je dao i odakle mu samo se sjećam da je omot bio zeleni, da je na rubu bio logo nekoć popularne diskografske kuće 'Suzy', a na naslovnici se nalazio crni kvadrat na kojem je pisalo BACK IN BLACK. Puno godina kasnije saznat ću da to u prijevodu znači 'povratak u crnini' i da je taj album realiziran samo 4 mjeseca nakon prave rockerske smrti originalnog pjevača. Blago pijano. Kad smo došli doma ta se kazeta vrtila do iznemoglosti. Kao protuteža Novim Fosilima, Boney M, Vajti i kazetama sa Splitskih festivala. I kad nakon više od 30 godina ljudi još uvijek guštaju u tome znači da su u pitanju ipak neka đavolja posla.

M. J.(6) - Je li to opet neki alien?
A. B.(7) - Meni to liči na popovu stolicu.



RIJEKA, 1990.

Te je godine jedan (nažalost pokojni) tip sa Zameta mom bratu posudio neke ploče od AC/DC. Tad sam bio u onim osjetljivim godinama kada se kretalo u srednju i djeca bi se polako pretvarala u šminkere, rokere, metalce ili nešto drugo. Danas je to puno jednostavnije jer u srednjim školama postoji bezbroj razreda u kojima svi misle isto, svi izgledaju isto i ono što je meni najstrašnije - svi do jednog slušaju turbofolk.
Turbofolk nije glazba.
To je čisto iskonsko Zlo.
Ta djeca su naši budući doktori, odvjetnici, profesori, a općepoznato je da gdje svi misle isto da se tu ne misli puno. Amen.
Čovjek koji nam je posudio ploče je svojevremeno odležao na Golom otoku. Naime, sinu jednog riječkog partijskog govnjara je sasvim zasluženo slomio vilicu, ovaj ga je tužio i 'kuc, kuc' drugovi s brkovima su pokucali na vrata. Ploče koje nam je posudio bili su stari albumi sa Bon Scottom i kako ih je ukrao dok je jeo govna na Golom (oni su tamo osim što su tucali kamen i grabili more u kante bez dna i nosili to na vrh brda imali i ploče, ne mo'š virovat') na nekima je bio pečat kaznionice. Vjerujem da se nitko na planeti nije navukao na AC/DC preko ploča ukradenih sa Golog otoka. Jedna je ploča bila originalno izdanje albuma 'High voltage' i objavljena je samo u Australiji, a na njoj je čuvena 'Love song'. Naivno, dječji, ljigavo i nešto najiskrenije što su moje uši ikad čule.





SUSJEDA: Eeeeeej, šta se radi?
JA: A, evo neke moje pizdarije!
SUSJEDA: A biće opet Simpsoni.




U kolovozu 1990 - te. na dalmatinskim prometnicama su osvanuli balvani. Smrad nadolazećeg rata. Horda nepismenih dobila je svoju životnu priliku za pljačku i krađu zbog kojih ćemo mi 'normalni' ispaštati do kraja života.

I dok se kod nas glazba svela na tambure, tambure i još malo tambura u jednom studiju u Dublinu Angus Young je sve žice osim žice H zalijepio ljepljivu traku da ne bi bez veze brujale. Preko toga je išao blesavi macho tekst koji da je snimiti na hrvatskom netko bi dobio dobre batine. Sve ostalo je povijest.

Tekst pjesme 'Zabezeknut' donosim u cijelosti jer Google translate je stvarno zakon. Baby, baby je prevedeno kao beba, beba - totalno ludilo.
Sjetio sam se odmah onog natpisa kad je žena na svoje ručno izrađene suvenire napisala FREE HAND JOB.

ZABEZEKNUT

Grmljavina, grmljavina, grmljavina
Bio sam uhvaćen
U sredini pruge
Osvrnuo sam se
I znao sam da nema povratka
Moj um trči
I ja sam mislila što sam mogao učiniti
I ja sam znala
Nije bilo pomoći, nema pomoći od vas
Zvuk bubnjeva
Premlaćivanje u mom srcu
Grmljavinu topova
Vi ste bili
Zabezeknut

Dolje na autocesti
Razbio granicu, udario smo grad
Otišao do Teksasa, da Teksas, i imali smo neku zabavu
Upoznali smo neke djevojke
Neke plesačice koji su dali dobar provod
Prekršili sva pravila
Igrao svi budale
Yeah Yeah oni, oni, oni zatrubiše naše umove
I ja sam se tresla koljena
Mogu li opet doći molim
Da ih dame su ljubazni
Vi ste bili
Zabezeknut

Bio sam trese na koljenima
Mogu li opet doći molim

Zabezeknut, zabezeknut, zabezeknut, zabezeknut
To je u redu, radiš mi kaznu
To je u redu, radiš mi u redu, u redu, u redu
Zabezeknut, da, da, da
Zabezeknut, zabezeknut
Zabezeknut, beba, beba
Zabezeknut, vi ste bili zabezeknut
Zabezeknut, zabezeknut
Vi ste bili zabezeknut




DOBRONAMJERNI PRIJATELJ: Jeba te, pa ti bi to triba počet prodavat!
JA: Kome?
DOBRONAMJERNI PRIJATELJ: Štajaznam kome!
JA. Eto!



UMJESTO KRAJA ....

Dok sam se zajebavao sa svojom figurom došla mi je susjeda i donijela OVO da joj zalijepim neki slomljeni botunčić. Zanimljivo, ali na istom modelu sam tridesetak godina prije prvi put u životu slušao bek in blek. Ludo!







Iako je ideja bila da ću sad ja njega tu nešto uređivati i piturivati još jedno mjesec dana sjetio sam se da nije u pitanju nikakva zajebancija već izrada spomenika.
Crni sprej mu je dao onu ozbiljnu umjetničku crtu, ali umjetnički dojam kod spomenika nikad i nije bio previše bitan. Njihova jedina funkcija je ionako da ih 50 godina nakon podizanja čim se promijeni vlast ili država netko raznese bombom ...



Valja napomenuti da je majica s gornje fotografije poklon jednog vjernog čitatelja SPIG - a.
Čuvam je kao relikviju!
Antune, živ bio!


Post je objavljen 30.08.2015. u 15:10 sati.