Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

ŠTO ĆE REĆI SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA?

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ŠTO ĆE REĆI SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA?



Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, dana 18. kolovoza 2015. godine primio je u posjetu srpskog patrijarha Irineja, te su se susreli u katedrali sv. Stošije u Zadru, a pritom veliča Srpsku pravoslavnu crkvu i njihovog poglavara. Prije njihova susreta srpski patrijarh Irinej je posjetio riznicu Sv. Ilije, gdje su ga dočekali pravoslavni vjernici, a glavni razlog njegova posjeta Hrvatskoj je 400. obljetnica Bogoslovije u manastiru Krka, na kojoj je prisustvovao i zadarski nadbiskup. Tijekom posjeta, Puljić i Irinej zajedno su pohodili moći sv. Stošije.

A za Hrvatsku pravoslavnu crkvu osnovanu u Hrvatskoj, Puljića nije briga. Tako su kroz stoljeća neuredni pojedinci i iz hrvatskih duhovnih i svjetovnih "elita"služili zlu, okupatorima u svojoj domovini, protiv bližnjega . . .

Da bi hrvatska javnost bila upoznata, Hrvatska pravoslavna crkva je tražila od zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića da joj ustupi na korištenje crkvu Sv. Dimitrija, u kojoj bi održala svetu misu za hrvatske pravoslavce, ali nadbiskup Puljić nije dao nikakav odgovor, a kamoli da bi odobrio. Nikada se nije sastao s episkopima Hrvatske pravoslavne crkve. Također, Tajništvo HPC-a je i direktno kontaktiralo tajnika nadbiskupa Puljića u vezi ustupanja crkve sv. Dimitrija, a koji im je tom prilikom rekao „Što će reći Srpska pravoslavna crkva“. To sve govori tko su Puljić, Barišić, Košić...

Zašto je Irinej došao baš u Zadar i napravio pompu u Zadru? Zato što je u Zadru osnovana HPC, koju ne može više nitko zaustaviti, niti Irinej niti Puljić, a hrvatski pravoslavci učvršćuju Hrvatsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj i sve čine po pravilima pravoslavlja u svijetu.

Puljić se trebao s Irinejem sastati na granici između Zemuna i Beograda, a ne u Zadru. Sada su mu braća Srbi i Irinej, a ne Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti.

Srpska pravoslavna crka slavi 400. obljetnicu Bogoslovije u manastiru Krka. To nije istina jer smo u posjedu dokumenta koji se nalazi u Državnom arhivu u Zadru, a koji je objavljen i na internetskim stranicama HPC-a (http://hrvatska-pravoslavna-crkva.com/?p=505), gdje je vidljivo da je Srpska pravoslavna crkva promijenila postojeće nazive grčkoistočna ili istočno pravoslavna u naziv Srpska pravoslavna crkva, 1926. godine. Kako onda može biti 400 godina?

U dokumentu se navodi:

„Ministarstvo Unutrašnjih Dela Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Odelenje za Državnu zaštitu, Pov.D.Z.br.5423, od 30. marta 1926. godine u Beogradu, a po naredbi ministra Unutrašnjih Dela, načelnik Todorović v.r., izdaje Velikom Županu Split sljedeći PROPIS
Odelenje za Državnu Zaštitu konstatovalo je u više mahova da se u naročito u novo oslobođenim krajevima za: Srpsku pravoslavnu crkvu upotrebljavaju nazivi grčkoistočna ili istočno pravoslavna. Ovi su nazivi bili uobičajni pod propalim režimom Austro-ugarske monarhije. Moli se Veliki Župan da ovim područnim organima izda naređenje da u buduće ne upotrebljavaju ove nepropisne nazive jer je ozakonjenom Uredbom o Svetom Arhijerejskom Sinodu i Saboru čl.1. označen zvaničan naziv za ovu versku organizaciju, koja glasi: Srpska pravoslavna crkva“

Eto zašto su i kako i danas pojedinci iz hrvatskih duhovnih i svjetovnih "elita" na raznim funkcijama, očito po kriterijima Beograda, pa ne zastupaju vrijednosti i interese Hrvatske.

Hrvate će spasiti obraćeništvo i konstantno čišćenje vlastitog dvorišta - vjernost u zajedništvu .


Zagreb - Zadar, 22. kolovoza 2015. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA


Post je objavljen 22.08.2015. u 14:10 sati.