Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stella

Marketing

Pokret koji vraća zdravlje

Kiropraktika je danas rutina, ali nije uvijek bilo tako. Prvi susret s njom doživjela sam prije 26 godina. Tada se u gradu samo jedna doktorica ozbiljno bavila njome, u Reumatološkom institutu. Danas ih ima mnogo, no jedna od najboljih danas je njena učenica.
Naša grupa specijalizanata bila je raspoređena po svim odjelima, a zajedno bismo se okupljali na seminarima. Obilazeći institut, nekako sam dospjela i do ordinacije dr Ljiljane Jelača, vrsnog fizijatra koja se bavila manuelnom repozicijom. Nisam se mogla načuditi onim što sam kod nje vidjela: dođe pacijentica s jakim bolovima u leđima, mišići od spazma tvrdi kao kamen. Dr Jelača uradi par grifova i mišići su mekani, žena odlazi bez bolova. I takvih koliko volite. Dovučem cijelu grupu kod nje, pa smo pažljivo upijali viđeno. I konačno zapita ona, ima li netko od nas problem. Ja mogu okrenuti vrat 30 stupnjeva, ne više, a u kralježnici imam jake bolove nakon dvije trudnoće u neadekvatnim uvjetima. Javim se kao dobrovoljac. Cijela skupina se okupila, dr Jelača okrene moj vrat u nekoliko grifova i zapanjeno ustanovim da imam pun opseg pokreta! Poradi na ostalom, namjesti leđne i sakrolijačne zglobove i vrati sve na svoje mjesto. Sa stola je ustala nova žena. Ne bih mogla ničim opisati svoje oduševljenje i zahvalnost. Onda su prišle kolege i jedan po jedan ustajali su bez tegoba.
Na kraju staža u Reumatološkom institutu odnijeli smo dr Jelači najveći buket cvijeća koji smo mogli naći. I kad god bismo napravili pogrešan pokret ili se preopteretili, vraćali smo se kod nje da vrati naše kralješke na svoje mjesto. Metoda ima svoje ograničenje s godinama, a kod mladih je prva. I treba je pokušati, jer zdravlje je kao leptir, nerado nam sleti na prst, a brzo odleti...



(slikala Lastavica)

Post je objavljen 18.08.2015. u 06:45 sati.