Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

160. GODINA ZAVJETNE PROCESIJE NA BLAGADAN VELE GOSPE U PAGU




I ove će godine kao i 160 prethodnih, Pažani zajedno sa svojim gostima u Zavjetnoj procesiji, prenjeti kip Majke Božje iz Starog Grada do Grada Paga, gdje će ostati do blagdana Male Gospe, kada će je u istoj procesiji vratiti u njeno prebivalište, u Stari Grad.


Ovo nam je ljeto pokazalo svu svoju moć, ali nas to neće omesti da hodočastimo našem najvećem hodočasničkom mjestu na otoku, Starom Gradu.
Stari Grad je jedinstven i po području s kojeg dolaze hodočasnici. Tu nisu samo hodočasnici sa otoka, nego i hodočasnici iz pod Velebitskog kraja, Like, susjednih otoka, Ravnih Kotara, ali tu se mogu sresti hodočasnici iz ostalih djelova Hrvatske, kao i brojni gosti koji se pridruže procesiji.

I ove će godine Starim Gradom odjekivati Marijanske pjesme od kojih su nezaobilazne: "Zdravo Zvizdo Mora" i "Rajska Djevo".

Vjerničku procesiju će ove godine predvoditi Nadbiskup Zadarski mons. dr. Želimir Puljić, kako bi pokazao odanost ovoj mjesnoj crkvi i ovoj obljetnici, od 160. godina kako Pažani u znak zavjeta prenose kip Majke Božje u novi Grad.

Uz trodnevnu pripravu vjerničkih događanja, biti će dosta svjetovnih zbivanja koji će pratiti ovo veliko slavlje.
Mnogi umjetnici i pisci, danas kao i nekada se natječu tko će ljepše prikazati ili govoriti o Majci Isusovoj koju je Bog izabrao da bude majkom njegovom Sinu. Gledajući zastavu Europske Unije koja je plod krščanske ideje, mnogi Gospini štovatelji mogu s ponosom ponavljati što je sveti Ivan zapisao: "I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec je pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda." (Otk 12,1).

Zato dok razmišljam o njenom uznesenju na nebu, shvaćam da je ona utočište duhovonog mira, ona mi daje nadu kojoj bi trebao težiti svaki čovjek, jer je Marija najbolji putokaz za to.




Post je objavljen 14.08.2015. u 19:08 sati.