Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marijaklaric

Marketing

BOWEN TEHNIKA I TERAPIJA

OBRT ZA SAVJETOVANJE
vl.Marija Klarić
Ljudevita Posavskog 32A
ZAGREB


BOWEN TEHNIKA je nježna , djelotvorna metoda koja uključuje precizne manupulacuje mekog tkiva. Pokreti koji se rade su pokreti rolanja pomoću kažiprsta i palca, terapeuta preko mišića, tetiva i živaca s minimalnim pritiskom. Spada u u područje komplementarne medicine , dakle u terapeutske postupke koji nisu konvencionalni ali se provode zajedno s propisanim oblicima liječenja, ali ne umjesto njih ili se provode samostalno u vidu preventivnih postupaka za očuvanje zdravlja.Postupci su vrlo učinkoviti u omogućavanju balansiranja različitih tegoba mišićno-koštanog, živčanog sustava i različitih kroničnih stanja, te se koriste u cijelom svijetu zadnjih 40 godina s uspješnim rezltatima što potvrđuju provedena medicinska istraživanja.
Australac Tom Bowen kreirao je tehniku šezdesetih godina dvadesetog stoljeća .

BOWEN TERAPIJA

Djelovanje Bowen terapije i poveznica sa dijagnozom pervazivnog razvojnog poremećaja
Prije u opće postavljanja dijagnoze pervazivnog razvojnog poremećaja trebalo bi spoznati sve poteškoće iz neuroanatomije, neurofiziologije i neurologije jer je to vrlo važan segment u „liječenju“ osoba s oštećenjima središnjeg i perifernog živčanog sustava u svrhu pronalaženja što boljeg algoritma liječenja.
Vrlo je važno kod djeteta uspostaviti sustave koji su u disfunkciji.Na taj način omogućiti im ne smetani razvoj, boravak u vrtiću i školi.
Bowen terapijom možemo pristupiti potrebi ili poteškoći svakom pacijentu, u ovom slučaju i djetetu, i pomoći u problemima tjelesnih oštećenja, komunikacije, gutanja, vizualnih teškoća, problema sa pamćenjem i slušnih poteškoća, kao i teškoća u vestibularnom sustavu.
Jako je važno ukazati na važnost poznavanja suvremenih podataka o procesima degeneracije u središnjem živčanom sustavu (degeneracije nakon trauma) degeneracija u perifernom živčanom sustavu, mogućnostima regeneracija funkcija u središnjem živčanom sustavu, i regeneracija u perifernom živčanom sustavu.
Važno je znati da je moguće djelovati na temelju stečenih spoznaja o važnosti i mogućnostima praćenja oporavka oštećenih ili privremeno nefunkcionalnih dijelova moždane kore i drugih dijelova središnjeg živčanog sustava i njihovih putova, te povratnih informacija, u cilju potencijalnog preuzimanja viših živčanih funkcija od strane susjednih ili udaljenih , funkcijski srodnih asocijativnih područja.
Tako na temelju razvoja nove neurološke discipline , humane neurobiologije danas znamo da je restauracija neuroloških funkcija i bihejvioralna adaptacija moguća i kasnije , čak u ograničenom opsegu i u poznim godinama života. Složena struktura i specifičnost funkcija živčanog sustava, koliko perifernog, toliko još više središnjeg, određuje u znatnoj mjeri njegovu sposobnost regeneracije i posebice oporavka ili potpunog uspostavljanja njegovih funkcija:motoričkih, osjetnih, kognitivnih i drugih.
Već je duže vremena poznato da se većina složenih živčanih funkcija oporavlja, ne samo na temelju regeneracije određenih živčanih struktura , nego i na temeljima reorganizacije susjednih, a često i lokalizacijski udaljenih, iako, funkcijski srodnih struktura središnjeg živčanog sustava : taj koncept moderne neurologije sukladan je s jednom od njegovih osnovnih osobina – plastičnost središnjeg živčanog sustava.
Terapija Bowen-om ima jednu specifičnost jer radi na jačanju i rehidraciji fascije, a vrlo je moguće da su fascije upravo vodiči impulsa, da su one zapravo ta komunikacija , ili interakcija između stanica , a znamo da ta interakcija čini osnovu svih funkcija središnjeg živčanog sustava. Dogodi li se prekid ili gubitak neurona , to je konačni gubitak funkcije , budući da nema spontane regeneracije u stanicama, a nada za restauracijom funkcije oštećenog dijela neurona je vrlo mala.Mislim da je kinetička energija ta koja ovakav prekid ili poremećaj može obnoviti.
Bowen pokretom, mislim, potičemo mijelinizaciju , regeneraciju ozlijeđene stanice i rast potpornih glija stanica koje preuzimaju funkciju ozlijeđene stanice.
Također djeluje i na molekularnoj razini u središnjem živčanom sustavu , konkretno kod metabolički poremećaja, disfunkcije neurotransmitera i enzima, te kod promjena na receptorskoj razini koje remete dijelovanje lijekova i drugih vanjskih supstanci.
Pažnja, koncentracija ili mentalni fokus odnosi se na sposobnost individualca da postane receptivan i obrađuje dolazne podražaje.
Pamćenje prema Lezaku je središnje mjesto svih kognitivnih funkcija, a vjerojatno i za sve ono što je karakteristično, ljudsko ponašanje osobe , je kapacitet za pamćenje i učenje.
Poteškoće memorije su uobičajene u velikom broju akutnih neuroloških poremećaja, uključujući ozljede mozga , subarahnoidealnog krvarenja hipoksije.

Bowen terapija kakvu je poznajemo danas je-tehnika prepoznata i priznata.
Bowen koristi zapadna znanstvena gledišta o fizičkom tijelu, anatomiji, fiziologiji.
Za razumijevanje načina na koji Bowen tehnika djeluje i kako se različiti ozdravljujući mehanizmi preklapaju, važno je znati nešto više o vezivnom tkivu, fasciji, piezo-električnom učinku(na ovojnici mišića, tetivai unutarnjih organa, te slanje signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu.), propriocepciji, vestibularnim putevima. Mozak reagira na stimulaciju relaksacijom okolne muskulature , time boljom lokalnom prokrvljenošću i samim tim bržim i boljim regeneracijskim procesima. Činjenica da Bowen djeluje preko ovojnica koje omatajucijelo naše tijelo i da se u tretmanu stimuliraju centri na površini gotovo cijelog tijela, čini bowen holističkom terapijom.

Vezivno tkivo čine:
-stanice
-međustanična tvar
Vezivno tkivo je svugdje u tijelu unutar, oko i između organa i drugih tkiva, uključujući mošiće, jer vezivno tkivo također prolazi kroz njih.
Razlikujemo tri vrste vezivnog tkiva,
-rahlo vezivno tkivo
-retikularno vezivno tkivo
-gusto(fibrozno)vezivno tkivo

Dakle fascija je oblik vezivnog tkiva, ali nije svako vezivno tkivo fascija.
Fascija sadrži mnog živčanih završetaka, može se skratiti i produljiti, elastična je, omogućava mišićima povezivanje s njihovim polazištem i hvatištem, podržava i stabilizira i tako pomaže održavanju držanja tijela. Sudjeluje u svim aspektima pokreta, pomaže u cirkulaciji(venskoj i limfnoj).Promjene fascije prethode mnogim kroničnim degenerativnim simptomima.Promjene fascije mogu dovesti do kroničnog „zgušnjenja tkiva“.
Akutna trauma fascije često stvara osjećaj goruće boli.
Upalni procesi se često događaju u fasciji.Središnji živčani sustav je okružen fascijom (dura mater)
Fascija ima važnu ulogu u potpori i povezivanju različitih struktura tijela.
Postoje tri sloja fascije:
-površinska
-duboka fascija
-vezivna fascija
Funkcija površinske fascije je da sadrži tjelesne masti i vodu.U nekim dijelovm tijela fascija okružuje mišiće koji omogućuju pokrete kože.
Duboka fascija omogućuje mišićne aktivnosti i omogućuje prolazak živcima , krvnim i limfnim žilama. U nekim mjestima u tijelu duboke fascije opskrbljuju područja hvatišta mišića i, do određene mjere, djeluju kao amortizeri.
Vezivna fascija nalazi se između duboke fascije i membrana oko tjelesnih šupljina .Daje fleksibilnost i omogućuje aktivnosti unutarnjih organa.
Osnovna tvar u fasciji ima sirupastu konzistenciju ; tekući kristal, koji nije statičan, već se kreće kroz tkivo. Međutim ako postoji dehidracija tekući kristal prelazi u čvrstu kristalnu strukturu. To dovodi do ukočenosti i pojačanog otpora tkiva.Kolagena vlakna su komprimirani što rezultira stvaranjem priraslica u tkivu.Kada se tkivo komprimira , i kapilare se također komprimiraju što rezultira smanjenjem cirkulacije krvi. To dovodi do smanjenja kvalitete stanične tekućine, staničnog imuniteta, neurotransmitera, prijenosa hranjivih tvari i štetnih produkata metabolizma i do smanjenja opće stanične funkcije (što je moguće objašnjenje za razne kronične bolesti kao što su Epstein –Barr-ov virus, sindrom kroničnog umora, artritis i sl.)

POKRET

Pokret čini Bowen onim što jeste , zbog toga je važno dovesti do savršenstva njegovo izvođenje. Pokret se izvodi na pacijentov izdah, polako, konstantnom brzinom, konstantnim pritiskom, mora biti cjelovit što znači da mora pokriti sva postojeća mišićna vlakna.

INDIKACIJE ZA Bowen terapiju su zbog holističkog pristupa široka spektra jer se može tretirati gotovo sve.
Važno je napomenuti da ne tretiramo specifična stanja tako da na upit da li možemo tretirati rak, odgovor bi bio ne ali i također da se može tretirati osoba koja boluje od raka.
Nema ograničenja s obzirom na starost pacijenta može se koristiti na novorođenoj djeci ili na osobama poodmakle životne dobi.

Bowen terapeuti ne dijagnosticiraju, osim Bowen terapeuta s medicinskim predznanjem jer dijagnosticiranje nam može biti korisno . Međutim kao bowen terapeut uvijek procedure možemo postaviti prema nalazima i mišljenjima različite medicinske dokumentacije, a sto je u interesu što kvalitetnije rehabilitacije pacijenta.


Pacijenta moramo poticati da ima odgovoran stav prema uzimanju lijekova , ali ne savjetujemo mu ništa specifično u vezi toga.
Bowen tehniku ne treba koristiti u isto vrijeme kao i ostale terapije-fizioterapiju, osteopatiju, kiropraktiku, magneto terapiju, te duhovna iscjeljenja.Može se kombinirati s homeopatijom, dijetetsko-nutricionističkom terapijom, biljnim lijekovima i vježbom.

Razlog zašto se ne smije miješati Bowen s ostalim terapijama je taj;što se u Bowen šalje poruka mozgu, šalje se upit i čeka se njegov odgovor. Ako se daju mozgu drugi impulsi , nakon Bowena, mozak će primiti zbrkane informacije i neće odgovoriti na poslani upit.
To nikako ne znači da pacijent neće smjeti imati neki drugi tretman nikada više, već samo za vrijeme rada Bowen tretmana, i nakon 7 dana nakon završnog tretmana.

PAUZE

Nakon svakih nekoliko pokreta terapeut treba izaći iz sobe na oko dvije minute., jer tijelu treba omogućiti da reagira na tretman.
Ako tretiramo starije osobe, malu djecu, osobe sa multiplom, epilepsijom, ostat ćemo u prostoriji i samo se udaljiti od ležaja na kojem je pacijent.
Pauza od dvije minute je minimum, a ponekad je i duža.

Da bi tijelu ostavili dovoljno vremena za odgovaranje na tretman, idealno je ostaviti razmak od pet do deset dana između dva termina.
Postoji nekoliko iznimaka kada se može tretirati pacijent i za manje od tjedan dana:
a) trudnice
b) re-ozljeđivanje
c) neurološki poremećaji
d) terminalne bolesti(završna faza bolesti)
Poslije tretmana tijelo će pokušati obnoviti ravnotežu i opustiti mišiće.Potrebno je uputiti bolesnika da prošeće u krug najmanje jednom, svakih pola sata, prvog dana tretmana.Hodanje pomaže u odstranjenju toksina.

Velika većina ljudi ne pije dovoljno tekućine, iako je ona nužna za normalno funkcioniranje organizma, a organizmu je potrebno otprilike jedna litra vode na 50 kg. Tjelesne težine.
Bowen tehnika stimulirat će tijelo da izbacuje štetne produkte metabolizma i tijelo će za to koristiti svoje vodene rezerve, a također je voda važna da poveća osjetljivost mišićnih fascija. Pijenje čaja, kave, sokova ne računa se kao unos tekućine (vode).
Moguće reakcije na tretman uključuju :
-povišenje tjelesne temperature
-vrtoglavicu ili laganu glavobolju
-trnce ili druge senzacije na koži
-crvenilo kože
-glavobolju
-žeđanje
-simptome koji podsjećaju na prehladu
-osjećaj zimice
-mogu biti i razni drugi simptomi.
Također , dobro je saznati sto pacijenti uzimaju od lijekova, procijeniti stupanj toksičnosti, povezanost lijeka sa prevelikim doziranjem i sl.
Promjena na pacijentu ne mora biti onakva kakvu smo zamislili, o tome odlučuje pacijentov mozak.Događa se često da tijelo mora i da riješi neki stari problem za koji kao terapeut nismo ni znali već nas je nakon terapije o tome obavijestio pacijent(alergije).
Ponekad je teško bilo što pokrenuti jer je tijelo posloženo poteškoćama, tako da se zna dogoditi pomak tek na trećem tretmanu. Moja pretpostavka je da se problemi riješavaju od zametka, ali to je samo moja iskustvena pretpostavka.


Promjene koje će se dogoditi mogu biti slijedeće:
-smanjenje simptoma koje je pacijent imao
-promjenu simptoma koje je pacijent imao kao npr. smanjenje učestalosti pojave glavobolje, ili promjena tona tinitusa u ušima, ili je bol jače izražena ali manje rasprostranjena.
Promjene u raspoloženju, promjene u razini energije, promjene u spavanju, ponekad i povratak na kratko „starih“simptoma.
Vrlo je važno da terapeut postavi prava pitanja, a meni je osobno važno imati dobar stručni nalaz o pacijentu, bilo da se radi o odrasloj osobi ili djetetu, jer ja se uglavnom držim anatomije i posture tijela.
Tretman počinje prvo na lijevoj, a zatim na desnoj strani, bolja strana se tretira prva, pacijenta se smije okrenuti samo jednom, te ovdje nema iznimaka, uvijek se započinje s bottomstoppersom, pokret se izvodi na pacijentov izdisaj.

INDIKACIJE BOWEN TERAPIJE

-problemi govora
-problemi sa uhom
-škrgutanje zubima
-paraliza facijalisa
-neuralgija trigeminusa
-problem sinusa
-alergije
-problemi gutanja
-peludna groznica
-migrene
-problemi s vratom
-problemi probave
-vertigo(Meinerov sindrom)
-dizziness cold(djelovanje na početku prehlade)
-tinnitus( i ako se ne može obećati riješenje, tek nakon šestog tretmana ako se dogodi promjena uvode se neke druge procedure)
-Bellova paraliza
-abcesses
-frazeu shoulder
-bol u donjem dijelu leđa
-trzajna ozljeda vrata
-kožni problemi
-emocionalna povezanost sa govorom, problem samoizražavanja.
-astma
-problemi s plućima
-tumor pluća
-kronična opstruktivna bolest pluća
-srčani problemi
-frakture
- neuralgije
-prsni koš
-herpes zoster
-želudac(refluks, ulcus, gastritis)
-morbus Tietze
-torakalni dio leđa
-skolioza
-kifoza
-udubljena prsa
-problemi ramena
-žučni mjehur
-sve bolesti jetre
-slezena
-kod varikoznih vena
-benigne bolesti dojki
-ciste
-čvorići
-osjetljive dojke
-mastitis
-dojenje
-rak dojke
-nakon mastektomije
-bolovi u području prsnog koša
-problemi limfnih žlijezda
-visoki tlak
-bubrežni kamenci
-dijaliza
-transplantacija
-detoksikacija
-kod svih problema kod kojih je potrebna detiksifikacija
-giht
-urinarni system-ciste, infekcije,inkontinencija, noćno mokrenje
-bulimija
-anoreksija
-sve poteškoće u abdominalnoj šupljini.
-pomoć kod mršavljena
-fibromialgije
-kronični umor
-letargija
- depresija
-dijabetes.
-problem ramena
-smrznuto rame, kalcifikati
-upale živaca
-lakatni problemi
-srčani problemi-lijevo rame
-žuč-desno rame
-probavni sustav radi se preko meridijana colona.
-periferni neurološki problemi
-problemi u funkciji ruke i šake
-teniski lakat
-fraktura
-sindrom karpalnog zgloba
-hiperlordoza
-išijas
-osteoartritis kuka
-problemi sa zdjelicom –sakroiliakalni zglob
-kvadriceps
-trudnice i ginekološki problemi
-prijelom zdjelice
-glavobolja
-nakon prometnih nezgoda, padova
-iritacija živčanih završetaka
-povrede koljena
-operacije donjih ekstremiteta
-neurološki problemi
-emocionalni problemi
-mokraćni mjehur
-spuštena stopala
-artroza kuka
-problemi sa trticom
-poslije porođajne traume
-piriformis sindrom
-cronova bolest
-celijakija
-psorijaza
-problemi s plodnošću (muški i ženski)
-menopauza
-menstruacija problemi
-fibromi(dobroćudne izrasline na koži)
-endometrioza(ciste izvan maternice)
-policistični jajnici
-sve vezano za reproduktivne organe
-prostata
-adikcije-ovisnosti
-depresije
-anksioznosti
-moždani udar
-ozlijede hamstringsa
Problemi stražnje strane potkoljenice(calfs problems), gastrocnemius, grčevi
-cerebralna paraliza
-problemi sa zdjelicom
-začep ili iritabilni kolon
-multipla skleroza i td.,
-distoni sindrom kod dojenčadi(CPK)
-ozljede živaca, -pareze, paralize.
-sindrom karpalnog tunela
-stres
-migrene
Opstipacije
-uklještenje čeljusnog zgloba
-loše držanje
-spondiloze
-bolovi i trnjenja lica
-bruksizam
-žgaravica
-napuhnutost
-kolike

U Zagrebu, 20. 02. 2014. godine

Certificirani Bowen terapeut, Marija Klarić
The Bowen School for Healthcare Professionals
Kneza Ljudevita Posavskog 32/a
Zagreb



Post je objavljen 14.08.2015. u 14:44 sati.