Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Bosanska piramida Sunca


PUNI USPJEH EKSPEDICIJA S VOLONTIRANJEM


Preliminarna analiza novog programa Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” pod nazivom “Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem” pokazuje potpuni uspjeh.


Prva polovina programa je već realizirana: tokom juna i jula 2015. Fondacija je ugostila prvih pet Ekspedicija. Domaćini u ime Fondacije su bili akreditirani vodič Ajdin Ahmetspahić, inžinjer geologije Mejra Kozlo i diplomirani arheolog Anela Preljević.


Ove godine Fondacija očekuje oko stotinu učesnika Ekspedicija koji tokom svog desetodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini provedu četiri dana na volontiranju na arheološkim lokacijama. Do sada su volontirali na lokaciji prahistorijskog Podzemnog labirinta Ravne, na Bosanskoj piramidi Sunca i Bosanskoj piramidi Mjeseca.


Osim volontiranja u pratnji svojih domaćina oni posjećuju megalitne zidine Daorson kod Stoca, misteriozne stećke u Radimlji, spiritualnu dervišku tekiju u Blagaju, srednjevjekovne utvrde u Vranduku i Travniku, samostan u Kraljevoj Sutjesci, Stari most u Mostaru, čarsije u otomanskom stilu te muzeje u Sarajevu i Mostaru, “Arheološki park: Bosanske kamene kugle” u Zavidovićima i jedinstveni vodopad Kravice kod Ljubuškog u kojemu se i okupaju i zavlače iza slapova.


Učesnici Ekspedicija su došli iz dvadeset zemalja: Danske, Austrije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Belgije, Turske, Švajcarske, Francuske, Italije, Njemačke, Slovenije, Rusije, Velike Britanije, Litvanije, Švedske, Rumunije, Španjolske, Australije, Poljske i Nizozemske.


Uporedo s programom “Ekspedicija na bosanske piramide s volontiranjem” ide i program samo volontiranja u kome zainteresirani sami osiguravaju smještaj i transport na arheološke lokacije. Oko pedeset ovakvih volontera radi na lokacijama tokom ove sezone.


To ukupno daje brojku od 150 zainteresiranih mladih ljudi da rade besplatno uz uposlenike Fondacije u Visokom i učestvuju u otkrićima.


Upitnici koji se ispunjavaju nakon odrađenog programa pokazuju ogromno zadovoljstvo gostiju šansom koja im je pružena da kao neprofesionalci pod stručnim nadzorom učestvuju na projektu bosanskih piramida koji zauvijek mijenja naš pogled na drevnu prošlost. Istovremeno svi su prijatno iznenađeni drugim megalitnim lokacijama kao i ljepotama BiH.


Ponovo Fondacija na najbolji mogući način promovira Bosnu i Hercegovinu širom svijeta.Youtube kanal: www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/
Osnivač Fondacije: www.semirosmanagic.comOficijelna stranica: http://piramidasunca.ba/
Post je objavljen 10.08.2015. u 16:20 sati.