Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KOPRIVA



KOROV, LIJEK I HRANA

Bilo gdje u prirodu izvan svog dvorišta, da čovjek ljeti krene naiđe na koprivu, visoku čak do 1, 5 metar žučkasto zelenu s malim resama ako je starija ili mladu, tamnozelenu , ali nešto nižu.Na listovima ima male dlačice. Veliki broj ljudi smatra je korovom. Treba je zaobići jer njeni listovi peku. Osobina joj je, da peče i žari kožu i više sati nakon što je bila u dodiru s kožom ruke, noge ili nekog drugog dijela tijela.
Ali za one koji poznaju njena svojstva kopriva je hrana i lijek. Latinsko ime joj je Urtica dioica, ali i kopriva žara. Ona je trajnica koja ima puzavi korijen. Raste na zapuštenim vrtovima i zapuštenim površinama uz cestu , na rubovima polja, na ruševinama, ali na tlu u kojem ima dušika. Ako je baš netko želi uzgajati koprivi treba namijeniti njivu koja je više vlažna nego suha i bogata je dušikom.Ako se kopriva podreže prije nego što procvate, ponovo će imati mlade listove.
Ono što je na koprivi korisno je lišće i korijen . Lišće se kuha za hranu, od lišća se radi ekstrakt i losion, a korijen se suši te losion od korijena služi za ispiranje kose. I na našimm prostorima, u vremenu bijede i neimaštine žene su od koprive kuhale juhu, a njeno lišće pripremale na lešo, kao špinat. Kopriva potjeće iz južne Europe. Ima više vrsta kopriva.
Prema publikaciji “ Ljekovito bilje uzgoj i upotreba ” autorice Jassice Houdret naziv urtica koprivi je dao Plinije (stari Rim) prema riječi urere – što znaći peći. Navodno su rimski vojnici tukli sami sebe koprivom za velikih hladnoća. Kasnije je šibanje koprivom postalo lijek protiv reumatizma.”Nekoć se upotrebljavala kao proljetno povrće, tonik i sredstvo protiv skorbuta, pa su se nakon zimske oskudice od koprive pripremale sve vrtse juha, pudinga, kaša te pivo.”
“ UPORABA U LIJEČENJU. Spojevi sadrže histamin i mravlju kiselinu koja uzrokuje žarenje, zatim vitamin A, B i C, željezo i druge minerale. Visok udio C vitamin omogućuje dobru apsorpciju željeza, a njezin se sok pije protiv anemije. Njena diuretična svojstva pomažu da se iz tijela odstrani mokraćna kiselina. Uzima se kao oparak protiv reumatizma, artritisa i gihta ili se nanosi kao oblog na bolno mjesto. Potiče cirkulaciju i snizuje krvni pritisak. Uvarak od korijena i listova upotrebljava se protiv suhog vlasišta i peruti, a navodno sprijećava i čelavost. “

Image and video hosting by TinyPic
Kopriva( fotka m.z.z)

Post je objavljen 08.08.2015. u 13:43 sati.