Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marijaklaric

Marketing

FASCIJE U PODRUČJU RAMENA, PODLAKTICE I ŠAKE

FASCIJE U PODRUČJU RAMENA

Fascije u području ramena nastavak su fascije vrata i fascije prsnog koša. Dijelimo ih u fascije mišića ramena i pazušne fascije.

Fascije mišića ramena .Mišiće na stražnjoj strani lopatice iznad grebena lopatice i ispod njavascript:%20void(0);jega pokriva čvrsta fascija što se veže na koštane rubove supraspinalne i infraspinalne idubine. Tanka fascija pokriva i m.supskapularis smješten na prednjoj strani lopatice , a također m. seratus anterior na postraničnom zidu prsnog koša.M.deltoideus pokriva tanka i prozračna fascija što šalje izdanke među mišićne snopove.

Pazušne fascije. Tanke fascije oblažu zidove i bazu pazušne jame, pa razlikujemo fascije zidova pazušne jame i fasciju baze pazušne jame, fascia axillaris.
Fascija baze pazušne jame jest četverokutasta. Prednji rub fascije veže se za donje rubove površine i duboke prsne fascije. Fascija se nastavlja vodoravno prema natrag i srašćuje s fascijom m. latisimusa dorzi i m. teres majora uz donje rubove tih mišića. Stražnji se rub fascije veže i na lateralni rub lopatice. Medijalni rub fascije prelazi preko fascije m. seratus anteriora i veže se na prsnom košu.

Lateralni je rub fascije zadebljan, sprijeda prelazi u fasciju nadlaktice i u luku premošćuje žilno-živčani snop nadlaktice.
Nadlaktica je potpuno ovijena fascijom nadlaktice što se proksimalno nastavlja u fasciju ramena a distalno se veže na olekranom i epikondile nadlaktične kosti i prelazi u fasciju podlaktice. Fascija nadlaktice je deblja na stražnjoj strani, a tvore je kružne niti. Od duboke strane fascije odlaze dvije među mišićne pregrade nadlaktice:medijalna i lateralna, septum intermusculare brachii mediale et laterale. Međumišićne pregrade vežu se na medijalni i lateralni rub nadlaktične kosti i dijele nadlakticu u dvije mišićne lože. Mišićne lože nisu potpuno odijeljene, jer u međumišićnim pregradama postoje otvori za prolaz krvnih žila i živaca.

Fascija podlaktice, fascia antebrachii

Fascija podlaktice potpuno ovija podlakticu. Gore se nastavlja u fasciju šake.
Na stražnjoj strani podlaktice fascija je pojačana i učvršćena za stražnji rub lakatne kosti. Prednju stranu fascije pojačavaju niti aponeurotskog produžetka tetive m. bicepsa brahiji. Mišići podlaktice nisu odijeljeni međumišićnim pregradama kao mišići nadlaktice.

U području korijena šake palmarnu i dorzalnu stranu fascije podlaktice pojačavaju kružne niti što tvore dvije čvrste sveze: palmarnu, retinaculum flexorum i dorzalnu, retinaculum extensorum.


Fascija podlaktice

Fascije šake

Na palmarnoj strani šake nalaze se površna fascija, aponeurosis palmaris, i duboka međukoštana fascija.
Aponeuroza dlana, aponeurosis palmaris, jest snažna, trokutasta tetivna ploča razapeta između tenara i hipotenara. Vrh trokuta usmjeren je proksimalno i na njemu završava tetiva m. palmaris longusa. Baza je okrenuta distalno i seže do glavice druge do pete kosti zapešća. Palmarnu aponeurozu čine uzdužne i poprečne vezivne niti.

Uzdužne su niti smještene površno i ispred tetiva pregibača prstiju u četiri snopa. Poprečne niti, fasciculi transversi, smještene su dublje u šaci i postavljene su bliže bazi palmarne aponeuroze.
Poprečne niti međusobno povezuju uzdužne niti . S radijalnog i ulnarnog ruba palmarne aponeuroze polaze dvije međumišićne pregrade. Radijalna međumišićna pregrada hvata se za palmarni rub treće kosti zapešća. Ulnarna međumišićna pregrada hvata se za palmarni rub pete kosti zapešća.

Tako je šaka podijeljena u tri mišićne lože gdje su smještene odgovarajuće skupine mišića.
U srednjoj loži nalaze se tetive te glavne krvne žile i živci dlana. Sve tri međusobno su povezane.

Palmarna aponeuroza štiti živce i tetive šake. Od rubova palmarne aponeuroze nastavlja se prema tenaru i hipotenaru po jedna tanka fascija što ovija odgovarajuće skupine mišića.

Duboka fascija dlana pokriva palmarnu stranu međukoštanih mišića i veže se na palmarne rubove kostiju zapešća.
Proksimalno se nastavlja u sveze na korijenu šake, a distalno prirasta za zglobnu čahuru metakarpofalangealnih zglobova.
Fascija dorzum šake, fascia dorsalis manus , također oblikuje dvije fibrozne ovojnice, površnu i duboku.

Površna se fascija priključuje na fasciju podlaktice . Smješena je potkožno preko tetiva mišića ekstenzoa. Duboka fascija pokriva dorzalne međukoštane mišiće i kosti zapešća. Površna i duboka fascija omeđuju prostor u kojem su smještene tetive ekstenzora.

Slijedi:
FASCIJE ZDJELIČNIH MIŠIĆA




Post je objavljen 06.08.2015. u 21:37 sati.