Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Berlin Arkade: izložba pobjednika



Potsdamer Platz je trg i dio grada s zbilja bogatom i raznolikom poviješću, u udžbeniku za njemački po kojem radim, dok još uvijek imam posao, postoji lekcija koja je već znatno zastarjela, no naravno nema šanse da je se promijeni, kao što nema šanse išta poduzeti u školskom sustavu, ako je pokušaš aktualizirati i dopuniti svojim novijim materijalima možeš imati problema sa savjetnicom, a ako nemaš sreće pa radiš u nekoj od elitnih gimnazija s elitno podobnim ravnateljicama možeš i gore proći.
Potsdamer Platz mi je za vrijeme DDR stipendije uz također danas unakažen Alexanderplatz bio jedan od omiljenih dijelova grada. Tamo je bila jedna od ponajboljih socijalističkih pivnica s dušom, bilo je krigli koje su čekale na stare mušterije, a i rezerviranih mjesta kao nekad u riječkom Kontu koja su i u gužvi znala ostajati prazna. Nakon pripojenja ekonomski i vojno slabije socijalističke Njemačke zapadnoj kapitalističkoj, ono što se službeno naziva ujedinjenjem, cijeli dio grada je porušen, kapitalu je potreban prostor, a naročito je vrijedan onaj u središtima metropola.
Moć su tu demonstrirali angažirajući najskuplje svjetske arhitekte tadašnji heroji kapitalističkog raja, Sony, Mercedes i Njemačka banka gradeći velike centre, čuda tad suvremene arhitekture.
U Mercedes centru je izložba posvećena 25 godišnjici ujedinjenja Njemačke. Pobjednici su dokumentirali, da se ne zaboravi, u kojem su paklu stanovnici DDr-a živjeli, što je najbolje, sve je istinito, i zid, i bodljikave žice, i osmatračnice sa snajperistima i trabanti te smiješni džipovi za vojne parade.
Nitko više ne spominje skoro punu zaposlenost, osamnaestogodišnjake sa stanovima, cjelodnevne vrtiće, nedostatak beskućnika i manijaka uz golotinju, ljeti skoro na svakom koraku, zemlja FKK kulture, kulture slobodnog tijela, besplatno školstvo, zdravstvo, minimalne cijene karata za izložbe i koncerte, navodim samo ono što mi jutros bunovnom pada na pamet.
Sloboda je bila ograničena, od slobode kretanja nadalje, a Sloboda uvijek mora pobijediti ma kako ružna ponekad bila. To najbolje znamo mi crnci novog sustava.

Post je objavljen 02.08.2015. u 08:38 sati.