Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRAVILNIK O PROIZVOĐAČKIM ORGANIZACIJAMA



POTPORA DO 750 000 KUNA

Pravilnik o priznavanju i potporama za početak rada proizvođačkih organizacija , NN br.81/15 je objavljen 22.7. 2015, a stupio je na snagu osam dana nakon donošenja točnije 30 . srpnja.
Pravilnikom su uređeni kriteriji za priznavanje proizvođačkih organizacija i dodjelu državne potpore za početak rada proizvođačkih organizacija. Proizvođačkim organizacijama koje je Ministarstvo poljoprivrede priznalo i odobrilo njihov poslovni plan može se dodijeliti potpora kojom one mogu pokriti 100 % troškova za plaće administrativnog osoblja, za režije, najam prostora i nabavku uredske opreme. Potpora ima za cilj olakšati početak poslovanja proizvođačkim organizacijama u periodu od 5 godina kako bi dostigle standarde Europske unije i postale konkurentne na tržištu. Potpora može iznositi do 750.000 kuna za početak rada proizvođačke organizacije.
U Pravilniku piše da se iznos potpore postupno smanjuje po godinama na sljedeći način:
– u 1. godini stopa potpore iznosi 100 %
– u 2. godini stopa potpore iznosi 95 %
– u 3. godini stopa potpore iznosi 90 %
– u 4. godini stopa potpore iznosi 85 %
– u 5. godini stopa potpore iznosi 80 %.

Novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom koja se primjenjuje od 2014. godine Europska unija pojednostavila je mehanizme upravljanja tržištima i učinila ih učinkovitijim te osmislila sustav proizvođačkih organizacija u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje. U cilju konkurentnosti na tržištu Ministarstvo poljoprivrede odredilo je kriterije za priznavanje proizvođačkih organizacija kako bi proizvođačima u Republici Hrvatskoj omogućilo da se priključe europskim proizvođačima u natjecanju za tržište.



Post je objavljen 31.07.2015. u 20:50 sati.