Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Ove godine NEĆE BITI nagrade 'Kiklop'




Skupština udruge Sa(n)jam knjige u Istri jednoglasno je odlučila da ove godine neće biti dodijeljena nagrada Kiklop, priopćeno je iz Pule, a prenosi T-portal.

'Kada smo 2004. osnovali i osmislili knjišku nagradu koju će u više kategorija dodjeljivati struka, nismo mogli ni sanjati u što će se ona razviti, i što će tijekom sljedećih deset godina značiti piscima, prevoditeljima, urednicima, nakladnicima, ilustratorima i svima onima kojih se knjige i književnost tiču jer su, naprosto, čitatelji. Za Kiklopa su se kandidirali, i Kiklopa su osvajali najznačajniji hrvatski pisci, Kiklop je u kategoriji za najbolje debitante najavljivao pisce za koje će Hrvatska tek čuti. Ova je nagrada postala zrcalo hrvatskoga nakladništva i književnosti. Ponekad zrcalo može pružiti i uljepšanu sliku svijeta koji se u njemu ogleda', navodi se u priopćenju koje su poslali organizatori pulskog sajma knjige koji se održava potkraj godine.

Dodaju da su se opirali svih sedam godina krize, no smatraju da je desetkovana knjiška produkcija te kao razlog ukidanja nagrade navode da su mnogi nekad veliki i slavni izdavači gotovo prestali izdavati knjige, ili su se, da bi opstali, preorijentirali na prijevode lake bestseller literature pa smatraju da Kiklopa nije moguće dodijeliti, a da se ne naruši izvorni smisao nagrade.



Ako mene pitate za mišljenje - NE SLAŽEM SE, JER SE TAKVIM OBRAZLOŽENJEM NIPODAŠTAVA TRUD ONIH IZDAVAČA KOJI I DALJE, UNATOČ SVIM TEŠKOĆAMA, USTRAJAVAJU NA OBJAVLJIVANJU KVALITETNE LITERATURE.




Post je objavljen 31.07.2015. u 17:47 sati.