Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Energetska revolucija u tijeku je u svijetu (ali nas se to ne tiče...)

Nekoliko članaka na blogu Ekološka ekonomija o energetici i klimatologiji. Prenosim poveznice i sažetke.

DISKLAJMER: Hrvatski čitatelj treba imati u vidu da su ovo vijesti s jedne druge planete, zvane Zemlja. Nas se sve to ništa ne tiče. Mi znamo, da je jedino pametno da nam Japanci grade termoelektranu u kojoj će se spaljivati australijski ugljen i plaćati američkim dolarima, umjesto se zajebavat' se nekakvim domaćim vjetrom i suncem.

Join the energy revolutiotn

Kineska energetika na prijelomnoj točki: od rasta ka učinkovitosti

U prvoj polovici godine, potrošnja energije u Kini povećana je samo 0,7%. Potrošnja ugljena je smanjena. Kina računa doseći plafon u godišnjoj potrošnji ugljena 2020. g., a vršak emisija stakleničkih plinova do 2030.. Nefosilni izvori (nuklearna i obnovljivi) rastu i dalje se znatno rasti. Ostaje pitanje, koliki će biti plafon u potrošnji energije.

Nuklearna energija u Japanu: prvi reaktor na mreži, ponovni rast, ali ne do nivoa iz 2011.

Slijedećeg mjeseca trebao bi biti ponovo pokrenut jedan nuklearni reaktor u Japanu. Aktualna vlada smatra vrlo važnim ponovni rast nuklearne energetike. Dvanaest reaktora uništeni su u nesreći ili trajno isključeni nakon ožujka 2011., a od preostala 43, za 24 je u tijeku proces za dobivanje dozvole za ponovno pokretanje. Do 2030. g., nuklearna elektrana i obnovljivi trebali bi pokrivati po oko 22% potrošnje.

Clinton: pola milijarde solarnih panela do 2020. (i još dvije vijesti)

* Hilary Clinton najavljuje cilj od pola milijarde solarnih panela u SAD do 2020..
* U Nizozemskoj, očekuje se da će ove godine biti prodano dva milijuna panela.
* Tri velike kmpanije iz Japana, Tajvana i Indije uložit će 20 milijardi USD u gradnju solarnih elektrana u Indiji.

Kina na putu ka ekološkoj civilizaciji: 200 GW solarnih elektrana do 2020.?

Kina razmatra udvostručenje cilja instaliranih solarnih elektrana na 200 GW do 2020. g., što je više od danas ukupno instaliranih u svijetu. Nedavna studija dva kinske instituta razmatra scenario sa 157 GW 2020., 1.000 GW 2030. i 2.700 GW 2050. godine. U tom scenariju, obnovljivi bi 2050. davali 86% električne energije.

Nagli rast pučinskih vjetroelektrana u Njemačkoj

Gradnja pučinskih (off-shore) u Njemačkoj kasni nekoliko godina u odnosu na ranije planove, zbog tehničkih poteškoća, ekoloških briga i gradnje dalekovoda prema područjima velike potrošnje na jugu. Sad je snažno krenulo, pa je u prvoj polovici ove godine na mrežu priključeno 1.765 MW (više nego peterostruko od ukupno izgrađenog u Hrvatskoj).


Post je objavljen 30.07.2015. u 14:42 sati.