Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

O tehnologizmu i ekologizmu: neka mudroljubna razmatranja

U svojim bilješkama naslovljenim Uzorna filozofija polazim od toga da filozofirati znači uvijek iznova postavljati pitanje "A što to zapravo znači?".

HipatijaFilozof dovodi u pitanje ono što "svi znaju", ono što kaže "zdrav razum" - a također i ono, što kažu eksperti ili drugi filozofi.

Tako se pak inicira beskonačni iterativni proces, jer se to pitanje može primijeniti i na sebe samo.

"Uzorna" zato jer se mudroljub ne zadovoljava onim što je "zorno", nego traga za onim u-zornim. Tako otvara mogućnost zora u ono ne-zorno, u dublju zbilju. Tako postaje moguća znanost.

Dosad sam na blogu Mudroljublje objavio 29 poglavlja, vodeći proces zapitkivanja i bivajući vođen.

Nakon uvodnih postavki, u petom poglavlju razmatram egzistencijalnu situaciju homo sapiensa, kao bića koje ne može a da ne postavlja nepotrebna pitanja.

Idem onda ka djetinjstvu čovječanstva, i u poglavljima 6-18 razmatram o mitovima, obredima, magiji, odgoju i kulturi, o "prirodnoj religiji". To su izrazi ljudskih potreba i postoje i danas; ništa ljudsko nikad ne umire.

Želeći, prije povijesnog prelaska na objavljenu religiju i filozofiju, sustavno prikazati neke bitne čimbenike ljudske egzistencije, od 20. poglavlja razmatam o spolnosti. Tu onda povijesno preskačem do modernoga doba. Žene su se borile i izborile za jednakost u građanskom/industrijskom/kapitalističkom društvu, pa sam o tome nešto pisao u 27. poglavlju.

A onda u poglavlju 28 pišem o odnosu prema prirodi, koja se "muški" tretira kao pasivni objekt rada i izvor sirovina, dok ekologizam ponovo afirmira uvažavanje "Majke Zemlje".

Posljednje poglavlje, upravo objavljeno, razmatra dihotomiju tehnologizma i ekologizma u odnosu na krizu okoliša i resursa.

29.2.
Tehnologizam: znanost i tehnika neograničeno negiraju granice.Tehnosfera raste, biosfera gubi značaj. Sve veći dijelovi prirode apsorbirani kao resurs (cigla, metal, ugljen; nuklearna energija, nanotehnologija, genetski inženjering; svemirski letovi, umjetne biosfere...). Trijumf uma i volje nad materijom i zakonima prirode.

29.3.
Ekologizam: živimo unutar tanke ljuske biosfere i o njoj ovisimo, načelno jednako kao u paleolitu. Ograničeni sustav: nije moguć neograničeni rast. Homo sapiens je uklopljen u prirodno kolanje, ritmove i cikluse. Um treba biti lukavac, a ne nasilnik. Praktičan, a ne samo pragmatičan. (Praktički um uključuje etiku.) (...)

29.7.
Znanost i tehniku, industriju i proizvodnju, umijeće mozga i ruke, ekologisti cijene ne manje od tehnologista. Svoje potrebe moramo zadovoljiti, uključujući i potrebu za razvojem, a da ne ugrozimo biosferu. Uvažavanje prirode nije "povratak prirodi". Mozak i ruka proizvode solarnu ćeliju kao i nuklearni reaktor. (...)

29.9.
A što to zapravo znači? Usred smo mijene. Mudroljub razmatra kako treba misliti i što treba činiti; najmanje je jasno čemu se smijemo nadati.


To razmatranje još nije završeno. Neke dalje poante u 30. poglavlju, a neke sam sada preskočio i ostavio za jednom dalje.

Nakon toga razmatranje o čovjeku kao ubici, pa se onda vraćam na povijesni tijek u cik-cak putu ka kraju, kojeg naravno nema.

Post je objavljen 29.07.2015. u 08:59 sati.