Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninepula

Marketing

Pad cijena sirove nafte

Prema mjesečnom izvješću IEA (International Energy Agency), globalna opskrba naftom porasla je u lipnju za 550 tisuća b/d, na 96,6 mil b/d (godišnji rast za 3,1 mil b/d) pod utjecajem povećanja proizvodnje i od strane zemalja OPEC-a, ali i onih van grupacije OPEC. Tako je proizvodnja sirove nafte u zemljama OPEC-a porasla u lipnju u prosjeku za 340 tisuća b/d na 31,7 mil b/d (najviša razina u posljednje 3 godine), čemu pridonosi rekordna proizvodnja nafte u bliskoistočnim zemljama (Irak, Saudijska Arabija i UAE). Uspoređujući s 2014. godinom, proizvodnja zemalja unutar OPEC-a se povećala za 1,5 mil b/d. Nakon snažnog porasta dnevne proizvodnje za 2,4 mil b/d u 2014. godini, očekuje se usporavanje prosječnog dnevnog porasta na 1 mil b/d do kraja 2015. godine uz predviđenu stagnaciju u 2016. godini. Prema projekcijama američke EIA (Energy Information Administration), ukupna dnevna proizvodnja sirove nafte SAD-a bi u prosjeku trebala biti na razini od 9,5 mil b/d u 2015. godini i 9,3 mil b/d u 2016. godini.
Nakon što je svjetski rast potražnje nafte doživio svoj vrhunac u prvom tromjesečju 2015 (rast od 1,8 mil b/d), EIA predviđa kako će prosječna potražnja iznositi 94.0 mil b/d u 2015. (godišnji rast za 1,4 mil b/d). Tri su ključna faktora rasta potražnje u prvom dijelu ove godine: svjetski gospodarski opravak, niže cijene nafte i hladniji zimski uvjeti u mnogim velikim potrošačima. Predviđa se kako će svjetski rast potražnje za naftom usporiti za 1,2 mil b/d 2016., uz prosječni rast od 1,4 mil b/d ove godine, koji je pak pod utjecajem predviđenog slabljenja potražnje OECD zemalja.
I konačno, Iran nakon ukidanja sankcija ima namjeru podignuti proizvodnju na razinu od prije 2012. godine kad su mu ograničenja bila nametnuta, što je otprilike 3,8 mil b/d, za što mu (prema predviđanjima) treba najmanje godinu dana. Vrijedno je i napomenuti da je iranska ovogodišnja prosječna dnevna proizvodnja na razini od 2,8 mil b/d. No, obzirom da će sankcije ostati na snazi barem do prosinca kada promatrači UN-a izdaju izvješće o pridržavanju dogovora oko iranskog nuklearnog programa, očekujemo da bi do kraja godine cijene sirove nafte tipa Brent mogle biti na razini od oko 70 dolara po barelu. Nakon toga očekujemo pad cijena nafte na svjetskim tržištima, obzirom na predviđeni rast proizvodnje u Iranu čije se naftne rezerve procjenjuju na oko 157,8 mlrd barela. Usporedbe radi, takva količina je dovoljna za ukupnu opskrbu Kine u razdoblju od 40 godina apartmani Istra

Post je objavljen 23.07.2015. u 10:47 sati.