Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Broj nezaposlenih u lipnju 260 tisuća

Prema posljednjim podacima HZZ-a, u lipnju ove godine ukupan broj nezaposlenih spustio se na 260.073, što je najniži broj nezaposlenih osoba prijavljenih na HZZ od rujna 2009. godine. U usporedbi s prethodnim mjesecom broj nezaposlenih niži je za preko 15 tisuća osoba (-5,6%), dok je u odnosu na lipanj prošle godine zabilježen pad broja nezaposlenih osoba za 44.852 (-14,7%). Osim relativno solidne sezonske potražnje za turističkim radnicima, na godišnji pad broja nezaposlenih osoba utjecao je i niži broj registriranih ulazaka u evidenciju koji je u lipnju iznosio 18.685, što je 0,9% manje nego u istom mjesecu lani. Najvećim dijelom to je posljedica nižeg broja osoba koje u nezaposlenost ulaze iz radnog odnosa (u lipnju je njihov broj iznosio 11.255 osoba što predstavlja pad od 4,0% godišnje).
S druge strane, na godišnjoj razini zamjetan je i niži broj osoba koje su u nezaposlenost ušle radi poslovno uvjetovanog otkaza (-10.9%), prestanka rada poslodavca (-7,3%) te isteka ugovora o radu na sezonskim poslovima (-23,8%). Nadalje, broj osoba koje su sporazumno prekinule radni odnos u lipnju zabilježio je godišnji rast od 8% kao i broj radnika koji su svojevoljno dali otkaz (+14,1%). Istovremeno, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih u lipnju je zabilježio značajan mjesečni rast od 2.415 osoba što je 14,8% više u odnosu na svibanj, a prvenstveno je posljedica završetka školske godine i prijave u nezaposlenost nakon završetka redovnog školovanja. To potvrđuju podaci o statusu prije ulaska u evidenciju prema kojima je u lipnju broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih nakon završetka redovnog školovanja zabilježio rast za 2.053 osoba ili 505,7% više u odnosu na svibanj.
S druge strane, broj osoba koji su izišli iz evidencije nezaposlenih u lipnju je iznosio gotovo 34 tisuće, što je 10,5% manje u odnosu na prethodni mjesec dok je na godišnjoj razini broj izišlih niži za 7.447 (-18%). Pritom treba napomenuti godišnji pad broja osoba koje su izašle iz evidencije radi izlaza iz radne snage (-23,8%), radi odjave s evidencije i nejavljanje (-66,2%) te nepridržavanja zakonskih odredbi (-40,7% godišnje). Broj izišlih iz evidencije u lipnju radi zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti iznosio je 26.098 što predstavlja pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (9,9% odnosno 4,1%).
Promotrimo li dobnu strukturu nezaposlenih u lipnju, uočava se pad broja nezaposlenih osoba koje se nalaze u radno najproduktivnijem dobnom razdoblju između 20–45 godina starosti. Tako je u odnosu na lipanj prošle godine njihov broj manji za gotovo 18,4% dok se njihov udio u ukupno nezaposlenima smanjio s 56,2 koliko je iznosio u lipnju prošle godine na 53,8%. Prema duljini trajanja statusa nezaposlenosti, 54% od ukupno nezaposlenih osoba u lipnju bilo je nezaposleno dulje od godinu dana.
Promatrano rema razini obrazovanja, značajan udio nezaposlenih osoba je sa završenom srednjom školom (60%), dok 21% nezaposlenih ima završenu osnovnu školu te 13% nezaposlenih ima neki stupanj visokog obrazovanja.
Broj slobodnih radnih mjesta u lipnju se spustio na 13.534 što je 4.156 manje u odnosu na svibanj. Premda je na mjesečnoj razini zabilježio relativno snažan dvoznamenkasti pad od 23,5%, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine broj slobodnih radnih mjesta je veći za 2.131 ili 18,7%. Udio sezonskih poslova u ukupnim slobodnim radnim mjestima u promatranom mjesecu spustio se na 18,6% (1,9 pb niže u odnosu na svibanj) što je i uobičajeno obzirom da se već tijekom prvog tromjesečja u evidenciji ponuđenih radnih mjesta oslikava potražnja za sezonskim radnicima za nadolazeću glavnu sezonu mali oglasnik

Post je objavljen 21.07.2015. u 11:41 sati.