Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NEOČEKIVANA MULTIFUNKCIONALNOST ŠILTERICE



MULTIFUNKCIONALNOST ŠILTERICE

Na radost mojih glaukomom i pretjeranim čitanjem dobrano već načetih očiju, ove godine odlučio sam poslušati savjete pametnijih od sebe - i na plaži nositi šiltericu dok čitam na suncu.
Godinama sam se tome opirao smatrajući kako mi je onih 6-7 glavobolja glaukomom uzrokovanih mjesečno sasvim dovoljno, i da mi ne treba još poneka dodatna, pritiskom šilterice na ćelenki uzrokovana.
No, koristeći šiltericu otkrio sam i njene dodatne funkcije, uz onu osnovnu (zaštitu očiju).
Naime, otkrio sam da je sa šiltericom na glavi kod čitanja koncentracija veća jer je vidno polje suženo i oči su izravnije usmjerene na štivo u rukama.
Osim toga, takvim suženjem vidnog polja šilterica smanjuje i mogućnost odvraćanja pažnje, a takve su vizualne distrakcije na plažama, jelte, brojne i raznolike, različitih godina proizvodnje, oblika i obujma, boje i teksture cool

No, otkrih još jednu jako važnu funkciju šilterice - može ju se koristiti i u svrhu zaštite od daveža i dosadnjakovića - nabiješ je na oči pa lakše izbjegavaš eye-contact.
Jer, eye-contact je ono što dosadnjakovići smatraju neizrečenim pozivom, i nakon njega kreću u napad uvjereni da si jako zainteresiran da čuješ njihovo mišljenje o koječemu.

Ne znam zašto, ali ja kao da sam nekakav magnet za različite vrste daveža koji misle da je činjenica što veći dio ljeta u isto vrijeme boravim na istoj plaži kao i oni dovoljna da me zaspu kojekakvim svojim razmišljanjima.

(Žena mi kaže - to je zato što su te vidjeli u novinama bang ).

No, poučen iskustvom razradio sam vrlo učinkovitu metodu obrane - nakon što otrpiš određenu količinu davljenja, pokažeš dosadnjakoviću knjigu (koja je meni na plaži uvijek u rukama, a tim davežima, nekim čudom, nikad) i upitaš ga nevino - "Jeste li čitali ovo?".

Metoda prokušana više puta i svaki put upali, bez greške - k'o vrag od tamjana davež bježi nakon takvog pitanja, da ja ne bih slučajno naslutio kako njemu čitanje nije čak ni među primarnih 100-tinjak životnih interesa wink

Donekle s rečenim u vezi, donosim vam jednu pjesmu Konstantina Kavafisa :

Konstantin Kavafis
"Koliko možeš"


I ako ne možeš svoj život učiniti kakvim želiš,
ovo bar pokušaj postići
koliko možeš: nemoj ga unižavati
s previše dodira sa svijetom,
s previše izlazaka i razgovora.
Nemoj ga unižavati izvodeći ga,
često šetajući i izlažući ga
svakodnevnoj gluposti
veza i susreta,
da ne postane dosadan kao da je tuđ.





Post je objavljen 21.07.2015. u 06:02 sati.